Solar Team vestigt Belgisch record in WK-kwalificatieronde in Australië

Solar Team vestigt Belgisch record in WK-kwalificatieronde in Australië

Hidden Valley Raceway, Darwin, Bridgestone World Solar Challenge 2023

Zaterdag 21 oktober - Vandaag reed het Innoptus Solar Team de kwalificatieronde voor de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat plaatsvindt in Australië. Ze konden een tijd neerzetten van 1:57.81 en mogen daarmee morgen als tweede starten aan de wedstrijd.

Belgisch record

De studenten van de KU Leuven reden vandaag de kwalificatieronde voor de wedstrijd die morgen start. Ze konden met de Infinite, de 10de Belgische zonnewagen, de kwalificatieronde afleggen in 1:57.81 en zetten daarmee een nieuw Belgisch record neer. Het vorige Belgisch record werd gevestigd in 2019 met de BluePoint. Dankzij deze recordtijd mogen ze morgen als tweede starten aan de wedstrijd.

We hebben net onze kwalificatieronde gereden, waarbij we een toptijd hebben neergezet. We hebben een nieuw Belgisch record gevestigd. Het team is hier heel blij mee en we kunnen morgen als tweede van start gaan.
Olivier Vercammen (24, Niel), Piloot bij het Innoptus Solar Team

Tiende Belgische zonnewagen

Het team kon deze recordtijd neerzetten dankzij de nieuwe, verbeterde wagen. Er zijn heel wat wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de zonnewagen van 2019. De wagenvorm is veranderd naar een gestroomlijnde kogelvorm met slechts drie wielen, wat heeft geleid tot een verbeterde wegligging. Bovendien is er gewerkt aan een zelf-ontwikkelde motor. Dankzij deze verbeteringen en een uitgebreide voorbereiding slaagden de studenten erin om de kwalificatieronde vandaag nog sneller af te leggen.

Afgelopen jaren hebben we sterk geïnnoveerd aan onze zonnewagens. Bij deze wagen hebben we een betere aerodynamische vorm, maar ook een zelfgebouwde, efficiëntere motor. Dit heeft ons het Belgisch record opgeleverd en we hopen dat dezelfde innovaties ons een betere prestatie opleveren tijdens de wedstrijd.
Stan Kelchtermans (25, Heusden-Zolder), Energetisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Wereldkampioenschap

Het team start morgen met hun zonnewagen aan hun tocht van Darwin naar Adelaide. Ze ​ zullen het continent doorkruisen en 3021 kilometer afleggen. De Belgen starten als regerend wereldkampioen en zullen er alles aan doen om hun wereldtitel te verlengen. ​ ​ Er nemen 38 teams deel van over heel de wereld. Het team verwacht donderdag 26 oktober aan te komen in Adelaide.

Vijftien maanden lang hebben we hiernaar toegewerkt. Morgen starten we aan de grootste challenge van het avontuur. We gaan de Australian Outback doorkruisen van Darwin naar Adelaide, meer dan 3000 kilometer, waar we op zoek gaan naar de optimale balans tussen betrouwbaarheid en performantie en hopelijk als eerste aankomen in Adelaide.
Cedric Verlinden (23, Holsbeek), Teammanager bij het Innoptus Solar Team

 

Interviews + persbeelden qualifier Innoptus Solar Team.mp4 276 MB

In de videobeelden zie je Olivier Vercammen, gevolgd door Stan Kelchtermans en Cedric Verlinden.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp of mail.

Bo July
Bo July Public Relations, Innoptus Solar Team
Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven