Belgisch Solar Team maakt droom waar en wordt wereldkampioen

Belgisch Solar Team maakt droom waar en wordt wereldkampioen

Bridgestone World Solar Challenge 2019

Donderdag 17 september 2019 - Het Belgische Solar Team neemt voor de allereerste keer de wereldtitel mee naar huis. Het team heeft 15 maanden lang gewerkt aan de BluePoint, de zonnewagen waarmee ze deelnamen. Het werd snel duidelijk dat het een challenge was en geen race, zelfs enkele ervaren teams haalden niet de finish.

Eerste wereldbeker

Het Belgische team kan met hun achtste deelname de wereldbeker mee naar huis nemen. ‘Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan aan de finishlijn, als wereldkampioen!’ vertelt Willem-Jan Claes. Gisteren werd al duidelijk dat het een nek-aan-nek race zou worden. Tijdens de voorlaatste racedag konden de belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken. Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. ‘We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race’ gaat Willem-Jan verder.

Tot de limiet

Het wereldkampioenschap is een challenge en geen race, dat is deze editie duidelijk geworden. Twee van de teams uit de challenger klasse, waar ook onze landgenoten in deelnemen, vlogen eerder in de race van de baan door een grote windvlaag. Deze ochtend is de voormalige wereldkampioen moeten stoppen door een brand in hun wagen.

Bij deze editie was het opmerkelijk hoe lang de topteams in elkaars buurt bleven. Andere jaren was de afstand tussen de teams na de tweede racedag al erg groot. Dat het WK zo spannend was, komt doordat de verschillende zonnewagens zeer sterk op elkaar lijken en de strategie van de teams gelijkaardig was. Dit veroorzaakte dat de teams hun wagen tot de limiet moesten drijven. Enkele teams gingen ook over deze limiet, wat zware gevolgen had. Door de vele testkilometers van de BluePoint, wist het Agoria Solar Team exact waar hun limiet lag en konden ze op die manier als eerste de finishlijn in Adelaide bereiken.

Meer info

De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van 3021 km lang waar 46 teams uit 23 verschillende landen deelnemen. De race start op 13 oktober en het Belgische team hoopt aan te komen op donderdag 17 oktober.

Ook de organisatie voorziet beelden, deze kan je vinden op www.worldsolarchallenge.tv of via een satellietverbinding. Meer informatie over deze verbindingen vind je in bijlage.

Beeldmateriaal & interviews

Aankomst: beelden + interviews 1017 Aankomst.mp4 - 794 MB

In de beelden zie je Willem-Jan Claes, teamleider van het Agoria Solar Team en Nelis Geurts, piloot van het Agoria Solar Team. Nadien volgen de beelden van de laatste racedag en tot slot een samenvatting van beelden van de volledige race.

De finish

Een terugblik op de race

Info satellietverbinding info_satelliet.pdf - 191 KB

Heb je vragen?

Yante Van Ham
Yante Van Ham External Relations, Agoria Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven