Belgische zonnewagen doorstaat technische keuring voor WK in Australië vlekkeloos

Belgische zonnewagen doorstaat technische keuring voor WK in Australië vlekkeloos

Darwin, Bridgestone World Solar Challenge 2023

Dinsdag 17 oktober - Vandaag onderging de zonnewagen van het Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven, de verplichte controles voor hun deelname aan het wereldkampioenschap in Australië. Ze nemen deze editie deel met de Infinite, de 10de Belgische zonnewagen. Tijdens de laatste editie in 2019 werden de Belgen wereldkampioen.

Technische keuring

Om te mogen starten aan de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat doorgaat in Australië, moet de wagen aan een heel uitgebreide regelgeving voldoen. Zo worden onder andere de batterij, de ophanging, het elektrisch systeem en de algemene structuur van de wagen aan een grondige controle onderworpen. De Belgen doorstonden deze checks vlekkeloos en konden de controles als eerste van de topfavorieten voltooien.

We zijn hier vandaag op scrutineering, de technische keuring van onze zonnewagen. Verschillende componenten worden onder de loep genomen waaronder het batterijpakket, de motor en enkele mechanische componenten. We hopen hier vandaag vlot door te geraken en zo helemaal klaar te zijn voor de challenge die zondag start.
Cedric Verlinden, (23, Holsbeek) Teamleider bij het Innoptus Solar Team

Concurrentie

Tijdens deze testen konden de Belgen ook een eerste blik werpen op de concurrentie. Verschillende topteams van over heel de wereld nemen deel. Naast de sterke Europese tegenstanders, uit bijvoorbeeld Nederland en Duitsland, zijn er ook teams uit de VS en Japan. In totaal nemen er 38 teams deel aan de wedstrijd.

We zijn hier vandaag aanwezig met de andere teams en zien hen voor de eerste keer. We hebben concurrenten uit Japan, Nederland, Amerika en nog veel meer. Ze zien er allemaal heel sterk uit. We kijken er naar uit om hen aan de start te zien!
Matthias Witvrouw (24, Genk), Mechanisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Vooruitblik

Zaterdag rijden de studenten hun kwalificatieronde. Deze kwalificatieronde bepaalt hun startpositie voor de wedstrijd die start op zondag. Het team zal met hun zonnewagen 3021 kilometer afleggen tussen Darwin en Adelaide. Het traject gaat dwars door de Australische Outback. De Belgen zullen er hun wereldtitel verdedigen. Ze hebben 15 maanden lang gewerkt aan hun zonnewagen en kijken uit naar de start van de wedstrijd.

We hebben scrutineering met glans afgerond. We hebben alle testen doorstaan en veel groene stickers verzameld. We zijn helemaal klaar om aan de wedstrijd te beginnen. We hebben er superveel zin in.
​Stijn Vos (24, Mortsel), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Persbeelden

Interviews & persbeelden technische keuring Innoptus Solar Team.mp4 382 MB

In de videobeelden zie je Cedric Verlinden, gevolgd door Matthias Witvrouw en Stijn Vos.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp of mail.

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team
Bo July
Bo July Public Relations, Innoptus Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven