Belgisch Solar Team wint eerste etappe in Marokko

Belgisch Solar Team wint eerste etappe in Marokko

Solar Challenge Morocco 2021

Maandag 25 oktober 2021 - Het Agoria Solar Team is deze ochtend als derde gestart aan de Solar Challenge Morocco. Het studententeam van de KU Leuven kon al snel de Nederlandse concurrentie inhalen in het hectische Marokkaanse verkeer. Het team kon de eerste plaats ook behouden tijdens de stevige klim in het Atlasgebergte.

Succesvolle start

De Belgische zonnewagen genaamd BluePoint Atlas begon deze voormiddag als derde aan de rit van 2500 kilometer. Enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen konden eerder starten vanaf het voetbalstadion van Agadir. Eerst moest het team veilig uit de stadskern wegrijden. Dit is niet zo evident door het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij uitstekende voorbereidingen en teamwerk slaagden de begeleidende wagens er in om het Solar Team uit Delft in te halen. Niet veel later stak het team ook de Nederlandse zonnewagen uit Groningen voorbij. Hierdoor lag het Agoria Solar Team al snel op kop.

Steile beklimming

Daarna volgde nog de zware klim tot een hoogte van meer dan 1800 meter in het Atlasgebergte. Dat was een stevige uitdaging die elke zonnewagen op de proef stelde. Dankzij de sterke motor slaagde de BluePoint Atlas er in om vlot de top van de beklimming te behalen. Dan volgde een lange afdaling met veel haarspelbochten. Ook hier kon het team hun eerste positie behouden. Naast een dromedaris die de weg voor korte duur versperde, bleef het Belgische team feilloos in koppositie rijden tot de finish van de eerste etappe. De Belgen eindigen de dag met 17 minuten voorsprong op het Solar Team uit Twente.

"Vandaag was de start van de Solar Challenge Morocco. Het was onmiddelijk een spannende dag want vandaag stond de eerste en meest steile klim op de planning. Het was een grote opluchting op het moment dat we boven zijn aangekomen. Dit geeft ons veel vertrouwen voor de komende dagen."
Ruben Van Acker (22, Lennik), piloot van de zonnewagen

Vooruitblik

De Solar Challenge Morocco telt vijf etappes met een totale afstand van 2500 kilometer. De komende dagen worden enorm spannend vanwege het onvoorspelbare weer en de pittige beklimmingen die nog volgen. Morgen start het Belgische team als eerste aan de tweede en langste etappe van de wedstrijd. De zonnewagens rijden van Zagora naar het woestijndorp Merzouga, een rit van 548 kilometer en 1628 hoogtemeters. Het team doet er alles aan om de eerste positie te behouden.

"Het was super spannend om voor de eerste keer met de zonnewagen te kunnen rijden in het Marokkaanse verkeer. Het is een fantastisch gevoel om als eerste aan te komen op de eerste dag. De volgende etappes zullen zeker nog spannend worden, ik kijk er enorm naar uit."
Birgitt Peeters (24, Holsbeek), piloot van de zonnewagen
ETAPPE 1 - MAANDAG 25/10/2021
​Route
: van Agadir naar Zagora, 463 kilometer
Hoogtemeters: 1422 meter met een maximale klim van
Gemiddelde snelheid: 66 kilometer per uur
Weer: Maximale temperatuur van 29°C, lichte bewolking

Persbeelden

Solar Team - Videobeelden Dag 1 Solar Team - Videobeelden Dag 1.mp4 - 318 MB

In de videobeelden zie je eerst Ruben Van Acker, gevolgd door Birgitt Peeters. Videobeelden van de start vind je terug in het persbericht van deze middag:
https://press.solarteam.be/belgisch-zonnewagen-vertrokken-aan-rit-van-2500-kilometer-doorheen-marokkaanse-sahara

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 471 52 78 42) of mail ([email protected]). De volledige route van de Solar Challenge Morocco kan hier worden teruggevonden.

Remi De Coster
Remi De Coster External Relations, Agoria Solar Team
Ine Verhaeren
Ine Verhaeren Head of Marketing, Agoria Solar Team
Vectoriële hoogteprofielen Hoogteprofielen.ai - 1 MB
Story image

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven