Belgische zonnewagen vertrokken aan rit van 2500 kilometer doorheen Marokkaanse Sahara

Belgische zonnewagen vertrokken aan rit van 2500 kilometer doorheen Marokkaanse Sahara

Solar Challenge Morocco 2021

Maandag 25 oktober 2021 - Het Agoria Solar Team is deze ochtend gestart aan de Solar Challenge Morocco 2021. Als derde team mochten de studenten van de KU Leuven vertrekken met hun wagen op zonne-energie. Het Belgische team zal op vijf dagen tijd 2500 kilometer afleggen door de Sahara en het steile Atlasgebergte.

Uitdagende start

De start van de Solar Challenge Morocco vond deze ochtend plaats aan het voetbalstadion van Agadir, een havenstad in het zuiden van Marokko. De BluePoint Atlas mocht als derde team starten aan de rit van 2500 kilometer, met enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen voor hun. Een eerste uitdaging voor het team was om succesvol de stadskern uit te rijden, dit tussenin het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij strategische keuzes en een strakke communicatie zijn de Leuvense studenten er in de eerste kilometers al in geslaagd om het team uit Delft in te halen, en rijdt zo momenteel op een drietal minuten achter de koploper. Straks zal het Belgische team beginnen aan een uitdagende klim van 1800 meter in het Atlasgebergte die de zonnewagen stevig op de proef zal stellen. Het team doelt om vandaag al de eerste plaats in de rangschikking te bemachtigen.

"We starten vandaag in derde positie aan de Solar Challenge Morocco, dat is een race van 2500km op zonne-energie. Vandaag is onmiddelijk een vrij uitdagende etappe, we moeten eerst navigeren door een drukke stad en daarna komen we aan de voet van het atlasgebergte met enkele steile hellingen. We richten om vandaag minstens één team in te halen."
Gilles De Baets (24, Brugge), piloot van de zonnewagen

Het Belgische Solar Team schat aan te komen rond 17u30 Belgische tijd, een samenvatting van de eerste dag met bijhorend beeldmateriaal zal volgen rond 19u00 's avonds.

Op zonne-energie door Marokko

De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2.500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Op vijf dagen tijd zal het Belgische team vijf etappes van elk 500 kilometer moeten afleggen, dit doorheen de Marokkaanse Sahara en langs het steile Atlasgebergte. Het studententeam van de KU Leuven zal deelnemen met de BluePoint Atlas, de negende Belgische zonnewagen. De zonnewagen weegt 170 kilogram, heeft een autonomie van 700 kilometer zonder zon en haalt snelheden tot wel 150 kilometer per uur. De lat ligt hoog, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werden de Belgen zowel Europees- als wereldkampioen. De wedstrijd start op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober. De volledige route kan hier worden teruggevonden.

"Vandaag starten we aan de Solar Challenge Morocco, dat is een wedstrijd voor wagens op zonne-energie. De komende vijf dagen zullen we een traject afleggen van 2500 kilometer doorheen de Marokkaanse Sahara en overheen het Atlasgebergte. We gaan hier natuurlijk volledig voor de winst."
Gilles De Baets (24, Brugge), piloot van de zonnewagen

Persbeelden

Persbeelden Persbeelden.mp4 - 299 MB

In de bovenstaande beelden zie je Gilles De Baets, piloot van de zonnewagen. Videobeelden van de kwalificatie en technische keuring zijn terug te vinden via het persbericht van gisteren: Belgische zonnewagen slaagt voor technische keuring en start morgen als derde aan race door Marokko.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 471 52 78 42) of mail (remi.de.coster@solarteam.be). De volledige route van de Solar Challenge Morocco kan hier worden teruggevonden.

Remi De Coster
Remi De Coster External Relations, Agoria Solar Team
Vectoriële hoogteprofielen Hoogteprofielen.ai - 1 MB
Story image

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven