Belgisch Solar Team behoudt eerste plaats na nek-aan-nekrace tijdens bergetappe

Belgisch Solar Team behoudt eerste plaats na nek-aan-nekrace tijdens bergetappe

Solar Challenge Morocco 2021

Dinsdag 26 oktober - Het Agoria Solar Team vertrok deze ochtend als eerste aan de langste en meest bergachtige etappe van de Solar Challenge Morocco. Het studententeam van de KU Leuven eindigde twee minuten na de Nederlandse concurrentie uit Twente. De eerste plaats in het klassement blijft wel behouden na de overwinning van gisteren.

Concurrentie op de hielen

Het Belgische Solar Team startte deze ochtend als eerste aan de tweede etappe van de Solar Challenge Morocco. Op de eerste dag hadden de Leuvense studenten een voorsprong van 17 minuten opgebouwd ten opzichte van het team op de tweede plaats. Met een stralende zon en geen wolk in zicht reden de zonnewagens in hun natuurlijke habitat. Maar al snel bleek dat de Nederlandse tegenstanders de achtervolging inzetten.

Van het Atlasgebergte naar de woestijn

De etappe van vandaag was de langste en meest uitdagende van de vijf dagen in Marokko. Met 1628 hoogtemeters en heel wat steile hellingen werden de deelnemende zonnewagens sterk op de proef gesteld. De BluePoint Atlas, de zonnewagen van het Belgische team, slaagde er zonder problemen in om als koploper de hoogteverschillen te trotseren. Na het Atlasgebergte volgde er een lange rit richting Merzouga, een dorp in het hart van de Marokkaanse Sahara. 50 kilometer voor de aankomst haalde het Nederlandse Solar Team uit Twente de Leuvense zonnewagen in. Uiteindelijk bereikten ze als eerste de finish. De Belgen eindigden 7 minuten later, maar behouden wel de eerste plaats in het algemeen klassement na de overwinning op de eerste dag.

"Het gevoel is eigenlijk vrij goed. We hebben mooi ons eigen tempo gereden want we hadden op voorhand een geplande snelheid voor de strategie. De eerste 500 kilometer reed Twente 3 minuten achter ons en we reden steeds hetzelfde tempo. De laatste 50 kilometer zijn ze ineens beginnen versnellen en hebben ze die 3 minuten goedgemaakt. Voor de eindstreep hebben ze ons nog voorbijgestoken. Het is natuuurlijk nooit een fijn gevoel als de tegenstander je inhaalt, maar we zijn heel kalm gebleven. We hebben ons niet laten meeslepen om sneller te rijden, maar gewoon onze strategische snelheid aangehouden. Uiteindelijk zijn ze 3 minuten voor ons gefinished, maar we staan nog ruim 11 minuten voorop."
Maarten Vanierschot, professor KU Leuven en coach van het Agoria Solar Team

Vooruitblik

De Solar Challenge Morocco telt vijf etappes met een totale afstand van 2500 kilometer. Morgen start het Belgische team als tweede aan de derde etappe van de wedstrijd. De zonnewagens zullen een grote lus van 527 kilometer rijden in de Marokkaanse Sahara met sterke winden en zandstormen. Het team heeft vertrouwen in hun strategie voor de komende dagen. Het gevoel heerst ook dat deze sterk genoeg is om de Nederlandse concurrentie achter hun te houden.

ETAPPE 2 - DINSDAG 26/10/2021
​Route
: van Zagora naar Merzouga, 548 kilometer
Hoogtemeters: 1628 meter met een maximale klim van 12%
Gemiddelde snelheid: __ kilometer per uur
Weer: Maximale temperatuur van 29°C, zonnig

Persbeelden

Solar Team - Videobeelden dag 2 Solar Team - Videobeelden dag 2.mp4 - 334 MB

 

In de videobeelden zie je Maarten Vanierschot, professor aan de KU Leuven en coach van het Agoria Solar Team. Videobeelden van de eerst etappe vind je terug in het persbericht van gisteren:
https://press.solarteam.be/belgisch-solar-team-wint-eerste-etappe-in-marokko

 

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 471 52 78 42) of mail (remi.de.coster@solarteam.be). De volledige route van de Solar Challenge Morocco kan hier worden teruggevonden.

Remi De Coster
Remi De Coster External Relations, Agoria Solar Team
Ine Verhaeren
Ine Verhaeren Head of Marketing, Agoria Solar Team
Vectoriële hoogteprofielen Hoogteprofielen.ai - 1 MB
Story image

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven