Zonnewagen opent de E3 Binckbank Classic

Het Belgische Solar Team en de E3 BinckBanck Classic zorgden voor een primeur in het wielrennen: voor het eerst werd een wielerwedstrijd geopend door een zonnewagen. De Punch 2, die in oktober nog de eerste plaats behaalde in Chili, stond deze middag samen met de renners klaar aan de start. Met deze stunt wil het team, bestaande uit studenten van de KU Leuven, het potentieel van zonne-energie en groene mobiliteit demonstreren.

Zonnewagen opent de E3

Deze middag stond de Punch 2 aan de start van de 62ste editie van de E3 BinckBanck Classic. Deze wielerwedstrijd van 204 kilometer maakt deel uit van de UCI World Tour en vormt het begin van de Vlaamse Wielerweek. Dit betekent dat de E3 gevolgd wordt door heel wat Vlaamse wielerklassiekers zoals de Brabantse Pijl en de Ronde van Vlaanderen. De zevende zonnewagen opende de wielerwedstrijd door als laatste wagen Harelbeke buiten te rijden. Bij de aankomst ging de zonnewagen als eerste over de streep, nog voor de renners. Voor het eerst kwam het team in aanraking met een echte racesituatie, wat voor heel wat spanning zorgde.

“Als piloot van het achtste team had ik tot nu toe alleen nog maar op circuits gereden. De E3 BinckBank Classic was dus mijn eerste echte ervaring op de weg. Dat maakte het een geweldige ervaring en ik ben blij dat alles goed verlopen is”, zegt Nelis Geurts, piloot van het Solar Team.

Zonnerace versus wielerwedstrijd

Gek genoeg zijn er meerdere gelijkenissen tussen een wielerwedstrijd en een zonnewagenrace. Net als in de koers is strategie de sleutel tot succes, maar ook teamspirit is een opvallend terugkerend element. Achter de schermen van de wagen (of de kopman) werkt een heel team hard om deze te doen winnen. Daarbuiten zijn de voorbereidingen, spanningsopbouw en vreugde bij de aankomst sterk vergelijkbaar met die van een echte zonnewagenrace. Dit alles zorgt ervoor de samenwerking tussen het Solar Team en de E3 BinckBank Classic een perfect match is.

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven