Zonnewagen behoudt koppositie na eerste bergetappe

Zonnewagen behoudt koppositie na eerste bergetappe

Carrera Solar Atacama 2018

De Belgische zonnewagen heeft haar eerste bergetappe in Chili tot een goed einde gebracht. Na de eerste 1300 hoogtemeters staat het studententeam van de KU Leuven nog steeds op de eerste plaats van de Carrera Solar Atacama, de meest extreme race voor zonnewagens. De upgrades aan de zonnewagen hebben vandaag hun nut bewezen.

Lagere versnelling

Het Punch Powertrain Solar Team heeft hun zonnewagen, de Punch 2, een aantal upgrades gegeven om vlot en veilig de bergen door te trekken. Een van deze verbeteringen was de nieuwe motor met twee versnellingen. De elektromotor van de zonnewagens heeft normaal maar een enkele versnelling. De nieuwe motor heeft twee verschillende configuraties waartussen gewisseld kan worden, namelijk de lage en de hoge versnelling. Met de lage kan de auto minder snel rijden, maar wel meer kracht leveren.

“Om de berg op te geraken zijn we van versnelling gewisseld: we hebben een versnelling lager geschakeld om zo meer vermogen te kunnen leveren,” vertelt Kris Cornelissen, motorverantwoordelijke uit Brasschaat. Dankzij de nieuwe motor is de eerste bergetappe goed verlopen en vormt deze dag een geslaagde test voor de vele hoogtemeters die nog zullen volgen. Het team staat op dit moment eerste; hopelijk kunnen ze deze positie aanhouden.

Vierde Solar Stop

Het team heeft ondertussen al vier van de veertien Solar Stops afgelegd. Bij een Solar Stop moet de wagen verplicht dertig minuten stil staan: zo kunnen de piloten wisselen en kan de batterij bijgeladen worden door de zon. Op de vierde stop in Copiapó, de laatste van de dag, was er een festival rond zonneenergie aan de gang. Een zonnewagen is geen alledaags beeld op de Chileense wegen, dus de Belgische zonnewagen kreeg veel bekijks. In een land vol hernieuwbare energie maar slechts weinig elektrische voertuigen, hoopt het team dat de Punch 2 een inspiratiebron kan vormen voor de mobiliteit van de toekomst.

 

Contacteer ons
Yante Van Ham External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Lynn De Haes External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Yante Van Ham External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Lynn De Haes External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven