Spanning stijgt in Belgisch Solar Team door schade aan wagen

Spanning stijgt in Belgisch Solar Team door schade aan wagen

Riversdale, Sasol Solar Challenge 2022

Vrijdag 16 september 2022 - Het Agoria Solar Team start vandaag aan hun laatste etappe. Door drukte aan de aankomst zorgde een teamlid van een minder ervaren team ervoor dat er een stuk gereedschap terecht kwam op het zonnepaneel van de BluePoint Atlas. De schade werd vannacht opgemeten. Het team kon vanochtend starten aan de laatste etappe met een achterstand van slechts 10 kilometer op de koplopers. De studenten van de KU Leuven zullen er vandaag alles aan doen om de winst alsnog naar zich toe te trekken.

Ongelukken kunnen gebeuren

Vlak na de aankomst werd de zonnewagen opgesteld op een afgesloten terrein waar de teamleden niet bij de zonnewagen mochten. Een teamlid van een minder ervaren team gooide een stuk gereedschap naar een van zijn collega's. Dit liep fout waardoor het stuk gereedschap op het zonnepaneel terecht kwam.

Na de racedag is het standaard zo dat we de zonnewagen moeten achterlaten in een afgesloten zone waar niemand de wagen mag aanraken. Gisteren heeft een teamlid van een minder ervaren team een stuk gereedschap proberen gooien naar één van zijn collega's die achter onze wagen stond. Daarbij is dat gereedschap op ons paneel terecht gekomen. Dat deel heeft schade toegebracht aan verschillende cellen.
Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Zonnepanelen van zonnewagens zijn heel kwetsbaar om de efficiëntie te maximaliseren. Vannacht werd de schade opgemeten. Hieruit blijkt dat enkele cellen van het paneel niet meer optimaal functioneren waardoor het zonnepaneel minder energie oplevert. Dit zorgt ervoor dat het team vandaag minder energie kan binnenhalen tijdens het rijden, en dat beïnvloedt natuurlijk de strategie die het team volgt. Hoe erg de schade is, is moeilijk in te schatten en zullen we te weten komen tijdens de eerste uren van de dag.

Gisteren hebben we 19 kilometer kunnen inhalen op Brunel, onze grootste concurrent. Daardoor staan we momenteel nog 10 kilometer achter. Ondanks de tegenslag van het paneel van gisterenavond gaan we vandaag proberen om die 10 kilometer in te halen en de race alsnog te winnen.
Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Eindstrijd

De voorbije dagen hebben de concurrenten bewezen elkaar waardig te zijn door een kat - en muisspel te spelen. Gisteren konden de studenten 19 kilometer inhalen ten opzichte van de koplopers: het Nederlandse team uit Delft. Vandaag starten ze aan de eindsprint met een achterstand van 10 kilometer op de koplopers. De twee teams strijden al enkele jaren aan de top en het team zal ook nu die strijd voeren tot aan de eindstreep. Beide teams starten vandaag met een opgelegde straftijd van 10 minuten. De concurrenten zijn elkaar al enkele dagen lang tot de limieten aan het drijven en daar ondervinden ze vandaag de gevolgen van. Aangezien de Belgen gisteren vroeger aankwamen dan hun Nederlandse concurrenten mogen zijn vandaag starten om 08u09. De Nederlanders starten vandaag om 08u19. De wedstrijd eindigt om 15u30.

"Gisteren hebben we een officiële penalty gekregen van 10 minuten van de organisatie. De reden daarvoor was dat we 60 reden in zone 40. Er stond eerst een bord 40, daarna ging het verder naar een bord 60. Jammer genoeg was dat bord op dat moment nog niet geldig door werken, wat wij te laat door hadden. Daardoor gaan wij vandaag 10 minuten stil staan tijdens de race."
Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Persbeelden

Solar Team - Interviews Paneelschade.mp4 88 MB Solar Team - Persbeelden Paneelschade.mp4 99 MB

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 491 87 19 98) of mail (emma.stalmans@solarteam.be).

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven