Spannend duel in WK-Australië: Belgisch en Nederlands team strijden om leidersplaats

Spannend duel in WK-Australië: Belgisch en Nederlands team strijden om leidersplaats

Coober Pedy, Bridgestone World Solar Challenge 2023

Dinsdag 24 oktober - Het Innoptus Solar Team bleef vandaag aan de leiding in de Bridgestone World Solar Challenge, het WK voor zonnewagens dat plaatsvindt in Australië. Hun achtervolgers, het Team uit Twente, kon een deel van hun achterstand goedmaken en strandt op slechts 24 kilometer van de Belgen. De komende twee dagen zullen beide teams alles op alles zetten om de felbegeerde wereldtitel mee naar huis te nemen.

Inhaalrace

De studenten van de KU Leuven konden vandaag met hun zonnewagen, de Infinite, op kop blijven. Het team uit Twente begon vandaag aan een inhaalrace. Hierdoor eindigen de Belgen de dag met een voorsprong van slechts 24 kilometer. Met nog 884 kilometer te gaan tot de finish in Adelaide belooft het de komende dagen een spannende strijd te worden tussen de Belgen en de Nederlanders. Ook het team uit Delft volgt op de voet, op een afstand van 90 kilometer.

We zijn vandaag als eerste gestart en hebben de koppositie kunnen behouden tot het einde van de dag. Solar Team Twente heeft wat achterstand goedgemaakt en zitten ons op de hielen. Het einde zal zeer spannend worden.
Mick De Zeine (23, Hoegaarden), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Zijwinden

Vandaag legden de ingenieursstudenten een deel van het traject tussen Alice Springs en Coober Pedy af. Dit deel van het traject staat bekend als 'zeer uitdagend'. In het verleden moesten hier al enkele deelnemers afhaken nadat ze door de sterke zijwind van de baan raakten. De Belgen konden vandaag hun roterende vin handig gebruiken om deze gevreesde passage goed door te komen. Deze vin verbetert niet alleen de stabiliteit van de wagen, maar vermindert ook het energieverbruik dankzij het zeileffect. De bespaarde energie zal van pas komen in de komende dagen, wanneer ze zich klaarmaken voor de eindsprint van de wedstrijd.

We hebben vandaag tussen Erldunda en Coober Pedy in heel wat zijwind gereden. De vorige edities is dit altijd een heel moeilijk stuk gebleken voor de zonnewagens maar we hebben er vandaag heel vlot kunnen doorrijden. Dat komt onder andere door onze roterende vin, waarmee we kunnen zeilen in de wind. We bekomen hiermee extra energiewinsten door het vooruitduwend effect op de zonnewagen én het maakt de wagen ook stabieler.
Gilles De Baets (26, Brugge), Piloot bij het Innoptus Solar Team

Vooruitblik

De komende dagen beloven heel spannend te worden. De aanvoerders van het klassement zullen het elkaar niet makkelijk maken. Met nog 884 kilometer te gaan voor de finish in Adelaide is alles nog mogelijk. Het team gelooft in hun strategie en kijkt uit naar de voordelen die deze in de komende dagen zal opleveren. De studenten verwachten donderdag over de finish te rijden.

Vandaag was het heel zonnig dus we hebben heel veel energie kunnen opwekken met ons zonnepaneel. De batterij zit weer goed vol. De concurrentie is, doordat we iets trager zijn gaan rijden, helaas wel wat dichterbij gekomen. We geloven echter, nu de batterij weer wat voller is, dat we de komende dagen de strijd kunnen aangaan en hopelijk toch nog als eerste in Adelaide over de finish gaan.
Frederik Vanmaele (24, Aalter), Strateeg bij het Innoptus Solar Team
Story image
Persbeelden Solar Team BWSC23 DAG 3.mp4 404 MB

In de videobeelden zie je Mick De Zeine, gevolgd door Gilles De Baets en Frederik Vanmaele.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp of mail.

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team
Bo July
Bo July Public Relations, Innoptus Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven