Solar Team organiseert STEM-workshops voor 150 scholieren
Leuven, Solar Olympiade Bootcamp
Vrijdag 9 februari - De studenten van het Innoptus Solar Team ondersteunden vandaag 150 middelbare scholieren bij de voorbereiding van hun eigen 'Solar Challenge'. De leerlingen zijn bezig met het maken van hun eigen zonnewagen of gadget op zonne-energie waarmee ze het zullen opnemen tegen elkaar. De jongeren kregen vandaag STEM-workshops om hen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.
Push the limit!
De leden van het Innoptus Solar Team wonnen in oktober nog het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Naast het ontwerpen en produceren van de meest efficiënte zonnewagen en ermee deelnemen aan internationale wedstrijden, hebben de teamleden nog een ander belangrijk doel: het motiveren, inspireren en uitdagen van de ingenieurs van de toekomst. De ingenieursstudenten van de KU Leuven zijn zelf ooit gestart als een onervaren team met de droom om wereldkampioen te worden. Dankzij hun grote passie, de hulp van partnerbedrijven en de jarenlange ervaring die ze als team hebben opgebouwd, hebben ze deze droom kunnen realiseren. De studenten vinden het daarom enorm belangrijk om deze passie en kennis over te dragen naar de nieuwe generatie ingenieurs zodat ook zij hun dromen kunnen waarmaken.
"We zetten heel hard in op STEM omdat we jongeren willen prikkelen om mee te werken aan de technologie van de toekomst. We hebben hen nodig om te blijven innoveren en een impact te maken op de samenleving."
Dries De Saegher (23, Gent), Team Manager bij het Innoptus Solar Team
STEM-workshops
In de vorm van STEM-workshops maakten de middelbare scholieren vandaag kennis met alle aspecten van het ingenieur zijn. Naast heel wat technische skills, zoals solderen, kregen de jongeren ook een introductie tot projectmanagement en pitching. Deze vaardigheden zullen de scholieren goed kunnen gebruiken om hun project voor te stellen op de finaledag van de Solar Olympiade.
"We geven de middelbare scholieren STEM-workshops om hen een aantal basisprincipes mee te geven, zoals solderen. Maar ook zaken zoals projectmanagement en pitchen zijn skills die ze naast het technisch aspect later ook nodig zullen hebben. Niet alleen om een technische carrière uit te bouwen, maar ook om als persoon te kunnen groeien."
Bart Van Riet, professor aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen
Solar Olympiade
Voor de ingenieursstudenten is de Solar Olympiade, naast hun wedstrijd in Zuid-Afrika, één van de hoogtepunten van het jaar. Tijdens deze Solar Olympiade worden leerlingen vanuit heel België uitgedaagd om, in team, hun eigen zonnewagen of gadget te bouwen. De scholieren worden in dit traject begeleid door teamleden van het Innoptus Solar Team. Tijdens de finaledag in april zullen ze hun project voorstellen en het tegen elkaar opnemen.
"We ontvangen hier vandaag 150 leerlingen op KU Leuven Campus Groep T voor de Bootcamp van de Solar Olympiade. Hier zullen alle teams zich klaarstomen en tegen elkaar te strijden met hun eigen zonnewagen of gadget op de finaledag van de Solar Olympiade"
Louis Claeys (21, Aalter), Marketing bij het Innoptus Solar Team
Deze editie mogen de studenten met trots zeggen dat meer dan 800 scholieren, verdeeld over 175 teams, zich hebben ingeschreven. Dit is een recordaantal. Uit deze 175 teams werden de 40 meest innovatieve projecten geselecteerd.
Vragen of meer info? Je kan me het beste bereiken via WhatsApp of mail.