Na bewogen week is de Belgische zonnewagen geslaagd voor de technische keuring

Na bewogen week is de Belgische zonnewagen geslaagd voor de technische keuring

Bridgestone World Solar Challenge 2019

De Belgische zonnewagen is goedgekeurd voor de start van het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Darwin, Australië. Op 13 oktober zal het team van studenten België vertegenwoordigen in de Bridgestone World Solar Challenge, een race van 3021 km dwars door de Australische woestijn. Het team heeft in totaal al meer dan 4000 km gereden, en heeft veel vertrouwen in hun wagen. 

Op de valreep

Vlak voor de technische keuring, tijdens de laatste strategische testdag zijn er nog enkele controle stops geoefend. Bij zo'n controlestop moet de wagen van de baan op de onverharde weg rijden. Hierbij reed de wagen door een diepe put waardoor de onderkant tegen de grond schuurde en de lak en carrosserie beide beschadigd raakten. "We zijn direct teruggereden naar de werkplaats om dit te maken. Na enkele uren plamuren en schuren is onze boeg weer zo goed als nieuw", aldus Inge Habets, structureel ingenieur uit Sint Geertruid.

Technische keuring 

Het studententeam van de KU Leuven is dinsdag begonnen aan de technische keuring, een proces waar de zonnewagen wordt gelegaliseerd. Een deelnemende zonnewagen moet aan een immense lijst van regels voldoen, om de risico's voor de piloot en de wagen te kunnen minimaliseren. "Het was even spannend, omdat we nooit op voorhand kunnen weten of we door alle controles geraken." vertelt Robin Paenen, mechanisch ingenieur van het Agoria Solar Team. Het team moest enkele aanpassingen maken aan de wagen om aan de regels te voldoen, en zijn vandaag opnieuw teruggekeerd. "Uiteindelijk zijn we op elke stage geslaagd dus dat wil zeggen dat we mogen starten aan het wereldkampioenschap. Dat is iets waar we met het team al 15 maanden naar toe werken." gaat Robin verder.

Wereldkampioenschap

Zondag 13 oktober gaat het Bridgestone World Solar Challenge van start. 46 teams van 23 landen nemen het tegen elkaar op tijdens de race van 3021 kilometer door de Australische woestijn. Na een derde plaats op het WK in 2017 en een overwinning tijdens de Carrera Solar Atacama in Chili, gaat het studententeam voor goud. 

 

Interviews + Beelden Technische keuring 1010PersBScruiteneering.mp4 - 1 GB

Op de beelden zie je Inge Habets, structureel ingenieur uit Sint Geertruid en Robin Paenen, elektrisch ingenieur uit Meise

Heb je vragen?

Yante Van Ham
Yante Van Ham External Relations, Agoria Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven