Meer dan 150 jongeren nemen deel aan finale van de Solar Olympiade in Technopolis

Meer dan 150 jongeren nemen deel aan finale van de Solar Olympiade in Technopolis

Technopolis, Mechelen

Woensdag 4 mei 2022 - Vandaag organiseerde het Belgische Solar Team de 17de editie van de Solar Olympiade in Technopolis. Meer dan 150 studenten van middelbare scholen over heel Vlaanderen namen deel aan de wedstrijd. Hierbij werden de deelnemers uitgedaagd om een creatief project op zonne-energie uit te werken en voor te stellen op de finaledag. Tijdens de finaledag kregen ze de kans om hun afgewerkte projecten te tonen aan een professionele jury om zo één van de prijzen in de wacht te slepen.

De 35 teams die vandaag hun project voorstelden zijn geselecteerd uit meer dan 80 inschrijvingen van middelbare scholen over heel Vlaanderen. Ze werden een jaar lang begeleid bij het bouwen van een wagentje of gadget op zonne-energie door een teamlid van het Agoria Solar Team.

De mini-zonnewagens namen het tegen elkaar op op een racebaan van 12 meter. Ze konden prijzen winnen op basis van snelheid, creativiteit, inventiviteit en een pitch. Ook de gadgets probeerden de jury te overtuigen met de innovatie en relevantie van hun product. In totaal zijn er acht teams in de prijzen gevallen.

Vandaag organiseren we de 17de editie van de Solar Olympiade. Een wedstrijd voor jongeren waarbij we hen creatieve projecten laten ontwikkelen op zonne-energie. Er nemen meer dan 150 jongeren van over heel Vlaanderen deel. We zijn enorm onder de indruk van de projecten tot nu toe.
Pieter April (21, Meise), teammanager van het Agoria Solar Team

STEM-opleiding

De Solar Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd door het Agoria Solar Team om interesse op te wekken voor wetenschap en technologie bij jongeren. Hiernaast zet het wedstrijdconcept de deelnemers aan om na te denken over de mogelijkheden van hernieuwbare energie en duurzame technologie. Zo is er een team dat een 'slimme' vuilbak maakte op zonne-energie die gebruikers aanmoedigt om goed te sorteren. Een ander team legde de focus op verkeersveiligheid en ontworp waardoor fietsers kunnen aangeven wanneer ze zullen afslaan en op die manier andere weggebruikers te waarschuwen.

Op lange termijn probeert het team om jongeren te stimuleren om voor STEM-opleidingen en -loopbanen te kiezen en zo het tekort in de arbeidsmarkt te verkleinen.

Agoria Solar Team

Het Agoria Solar Team is een studententeam van de KU Leuven dat om de twee jaar een nieuwe zonnewagen bouwt om hiermee deel te nemen aan internationale wedstrijden. Het team is de huidige Europees en wereldkampioen en verbetert momenteel de negende Belgische zonnewagen in aanloop naar de volgende internationale uitdaging.

Persbeelden

Persbeelden Solar Olympiade 2022 Persbeelden Solar Olympiade 2022.mp4 - 121 MB

In de persbeelden zie je teammanager Pieter April (21, Meise) gevolg door het team 'Peach Cart Squad' van het GO! atheneum Tienen.

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven