Lage landen domineren in wereldkampioenschap voor zonnewagens

Lage landen domineren in wereldkampioenschap voor zonnewagens

Bridgestone World Solar Challenge 2019

Belgisch Solar Team blijft op de vierde plaats na de eerste hectische dag van de Bridgestone World Solar Challenge. De studenten van de KU Leuven hebben een vliegende start genomen en waren snel uit het centrum van Darwin. De eerste drie plaatsen worden momenteel bemand door de drie Nederlandse teams.

Het wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap is een race van 3021 kilometer. Die afstand moet de BluePoint in minder dan 6 dagen afleggen. Om dit te kunnen doen, is er een strategie programma gemaakt. Dat programma houdt rekening met alle parameters van de zonnewagen en het weer om een ideale snelheid te bepalen. Daarbij komt dan nog de tegenstand, ook naar hun snelheid wordt er gekeken.

Spannende start

Het team heeft vandaag 633 kilometer afgelegd, dat is 50 kilometer meer dan vorig jaar. "De snelheden liggen hoger dan de vorige editie omdat we de vorige wagen hebben geoptimaliseerd", vertelt Jasper Schrijvers uit Rotselaar. De wagen is efficiënter dan zijn voorganger en daardoor kon de snelheid verhoogd worden. Het team heeft hun vierde plaats kunnen vasthouden en dat is volgens hun strategie om als eerste over de finish te rijden.

Haasje over

Het Agoria Solar Team was als snelste het centrum uitgereden en stond dus even op de eerste plaats. Nadien is er een gevecht gekomen voor de vier eerste plaatsen, de teams hebben weliswaar haasje over gespeeld. "Zo’n zonnewagen voorbijsteken is een hele operatie, je hebt een lange afstand nodig om veilig voorbij te kunnen steken zonder veel energie te verspillen", volgens Dries Ketelslegers, hoofd strateeg uit Beringen. "Dat zorgt ervoor dat dit een heel hectische dag was". Vandaag hebben 3 verschillende teams, waaronder de Belgen, op de eerste plaats gestaan.  

Meer info

De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van 3021 km lang waar 44 teams uit 22 verschillende landen deelnemen. De race start op 13 oktober en het Belgische team hoopt aan te komen op donderdag 17 oktober.

Ook de organisatie voorziet beelden, deze kan je vinden op www.worldsolarchallenge.tv of via een satellietverbinding. Meer informatie over deze verbindingen vind je in bijlage.

Race Dag 1: Beelden + interviews 191013 solar race dag 1.mp4 - 851 MB

Op de beelden zie je Dries Ketelslegers uit Beringen, hij is hoofd strateeg. Je ziet ook Jasper Schrijvers, alumnus van het Solar Team afkomstig uit Rotselaar.

Informatie Satellietverbindingen info_satelliet.pdf - 191 KB

Heb je vragen?

Yante Van Ham
Yante Van Ham External Relations, Agoria Solar Team

 

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven