Is dit onze volgende wereldkampioen? Belgisch Solar Team onthult nieuwe zonnewagen voor WK in Australische winter

Handelsbeurs Antwerpen

Maandag 5 mei 2025 - Met een groter en efficiënter zonnepaneel, innovatieve dubbele vinnen en een kleinere batterij is Infinite Apollo, de nieuwste Belgische zonnewagen, niet alleen gebouwd om de wereldtitel te verdedigen in Australië. Hij dient ook als realistisch testplatform voor de technologie van de toekomst. De wagen werd vandaag voorgesteld in de Handelsbeurs in Antwerpen door het Innoptus Solar Team, een groep ingenieursstudenten van KU Leuven. Hij is ontworpen voor het WK dat dit jaar uitzonderlijk plaatsvindt tijdens de Australische winter.

"Het belang van dit project voor de toekomst van onze maatschappij ligt in de jeugd, deskundigheid en vooruitgang — drie elementen die hand in hand gaan.”
Jean-Luc Crucke, Minister van Klimaat, Mobiliteit, en Ecologische Transitie

Grenzen verleggen in zonne-innovatie

Het team wil het verschil maken met een opvallende innovatie: twee parallelle aerodynamische vinnen, een wereldprimeur. Waar de vorige zonnewagen nog één roterende vin gebruikte, kiest het team nu voor een vast systeem met twee vinnen. Ze zijn geïntegreerd achter de cockpit en kunnen worden ingezet wanneer nodig. Dit zorgt voor opmerkelijk meer stabiliteit bij zijwind en laat de wagen als het ware "zeilen" op de wind in wisselende omstandigheden, wat snelheid, stabiliteit én energie-efficiëntie ten goede komt.

Daarnaast werkte het team samen met LONGi, marktleider in zonneceltechnologie, aan de ontwikkeling van een nieuw zonnepaneel met een oppervlakte van 6 m² en een efficiëntie van meer dan 27%. Deze technologie, binnenkort ook commercieel beschikbaar, toont aan dat de Infinite Apollo niet alleen een technologisch paradepaardje is, maar ook een realistisch testplatform voor de industrie.

Ondanks het 50% grotere zonnepaneel bleef het gewicht van de wagen beperkt tot 170 kg, amper 10 kilogram meer dan de vorige zonnewagen. Door de nieuwe reglementering werd de batterijcapaciteit drastisch teruggebracht tot 3 kWh, slechts een derde van die van zijn voorganger. Toch legt de wagen meer dan 300 kilometer af op zonne-energie. Ter vergelijking: met diezelfde hoeveelheid energie rijdt een Tesla Model 3 slechts 22 kilometer.

“Door dat we twee vinnen hebben, kunnen we kiezen welke we gebruiken, afhankelijk van de omstandigheden. Doordat ze ook in hoogte verstelbaar zijn, winnen we aan flexibiliteit en efficiëntie.
Julie Ter Hark (23, Brasschaat), Aerodynamische ingenieur bij het Innoptus Solar Team
“Het zonnepaneel bouwden we samen met LONGi, niet alleen voor ons eigen efficiënt zonnepaneel, maar ook als voorbeeld van hoe technologie uit het lab realiteit kan worden. Wat straks op de markt komt, testen wij vandaag in extreme omstandigheden.
Maarten Vansteenkiste (23, Tervuren), High voltage bij het Innoptus Solar Team

Een winterrace vol uitdagingen

Voor het eerst wordt de Bridgestone World Solar Challenge gereden tijdens de Australische winter. Lagere temperaturen en minder zonlicht maken de omstandigheden zwaarder dan ooit. De race beslaat 3.021 kilometer, van Darwin tot Adelaide, en start op 24 augustus, twee maanden vroeger dan gebruikelijk, wat een stuk minder tijd geeft om de wagen te ontwikkelen.

"Als hoofdsponsor geloven we heel erg in de kracht van innovatie. Het Innoptus Solar Team heeft met de Infinite Apollo laten zien hoe ze van begin tot het einde een volledig nieuw concept hebben kunnen neerzetten. En dat is geweldig.”
Marc Lambricks, Managing director van Infinite Simulation Systems, hoofpartner van het Innoptus Solar Team

Een wereldtitel verdedigen

Na overwinningen in 2019 en 2023 keert het team terug naar Australië met één doel: het binnenhalen van een derde opeenvolgende wereldtitel. De competitie brengt de beste studententeams van over de hele wereld samen, uit onder andere Nederland, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten.

Met het nieuwe reglement staan alle teams voor dezelfde uitdagingen. Het resultaat? Een gelijk speelveld — en een bijzonder spannende race. Elke energiebesparende strategie, elk grammetje minder en elke efficiënt gebruikte watt kan het verschil maken in wie als eerste in Adelaide zal aankomen.

“Omdat de race twee maanden vervroegd is, hebben we eigenlijk in recordtijd een volledig nieuwe zonnewagen moeten ontwikkelen. Die druk dwong ons om creatiever te zijn dan ooit — en dat heeft geleid tot technologische innovaties waarmee we ook in de Australische winter kunnen presteren.
Wout Rubbrecht (23, Vosselaar), Team Manager van het Innoptus Solar Team

Over de Bridgestone World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge vindt om de twee jaar plaats en loopt over 3.021 kilometer dwars door de Australische outback, van Darwin tot Adelaide. De editie van 2025 start op 24 augustus om 7u45 lokale tijd (0u15 Belgische tijd).

Voor de race ondergaat elke wagen een strenge technische keuring en een kwalificatie op het Australische racecircuit, Hidden Valley Raceway, om de startvolgorde te bepalen.

Zonnewagens mogen enkel rijden op zonne-energie en mogen dagelijks tussen 8u00 en 17u00 op de baan zijn. Teams moeten elke avond hun kamp langs de weg opzetten. 

Het Innoptus Solar Team neemt sinds 2005 deel aan elke editie en bouwt telkens een volledig nieuwe wagen voor de wedstrijd.

 

Persbeelden

Persbeelden via onedrive link (interviews in volgorde: Julie ter Hark, Jean-Luc Crucke, Wout Rubbrecht, Marc Lambricks, beelden van de persshow, rijdende zonnewagen)

Vragen of meer info? Je kan ons steeds bereiken:

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Neem contact op met

Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven

+32 16 32 97 91

info@solarteam.be

solarteam.be