Het Belgische Solar Team behaalt zesde plaats na bewogen Europees kampioenschap

Het Belgische Solar Team behaalt zesde plaats na bewogen Europees kampioenschap

European Solar Challenge 2018

Het Belgische Solar Team, bestaande uit 20 ingenieursstudenten van de KU Leuven, werd dit weekend zesde op het Europees kampioenschap voor zonnewagens. De slechte weersomstandigheden brachten heel wat complicaties met zich mee en zo geraakte
de zonnewagen meermaals in moeilijkheden. Dit dwong het team om creatief te handelen en het creëerde een ideale leeromgeving naar aanloop van het wereldkampioenschap van 2019 in Australië.

24 HOUR CHALLENGE

Zolder - Het voorbije weekend vond de European Solar Challenge plaats op het circuit van Zolder. De race staat beter bekend als het Europees kampioenschap voor zonnewagens en duurt 24 uur. De wedstrijd bestaat ook uit andere disciplines, zoals het geven van een presentatie, snelste ronde en een veiligheidstest. In totaal waren er 22 internationale teams aanwezig. België werd op deze thuiswedstrijd vertegenwoordigd door het Punch Powertrain Solar Team, dat deelnam met de wagen Punch One. Deze wagen nam ook al deel aan het wereldkampioenschap in 2015. Het team eindigde op de vierde plaats in de race zelf en werd met de andere disciplines erbij uiteindelijk zesde binnen haar klasse.

INTENSE RACE

Voor een race van zonnewagens lijkt de zon cruciaal, maar zodra de race van start ging, begon het meteen te regenen. Het slechte weer hield 24 uur lang aan. De zonnewagen van het Belgische team reed als een van de eersten over de startlijn. Al snel werd het duidelijk dat het gladde wegdek een uitdaging zou vormen. Daarnaast zorgde de zware regenval bij veel teams voor waterschade in de wagens. Zowel de bestuurders als de technische crew werden op de proef gesteld door deze omstandigheden.

“De stress die het natte wegdek met zich meebracht, was nadien bekeken de ideale leerschool voor het wereldkampioenschap in 2019: dit maak je nu eenmaal niet vaak mee in een testomgeving,” aldus Inge Habets, pilote van het Belgische Solar Team.

De grootste uitdaging deed zich ‘s nachts voor. Een Duitse zonnewagen viel stil tijdens een hevige regenbui en bleef onverlicht op het circuit staan, net na een scherpe bocht. Voor de Punch One was het onmogelijk om het voertuig te ontwijken. Hierdoor raakten de voorkant van de wagen en het zonnepaneel zwaar beschadigd. Gelukkig bleven beide piloten ongedeerd. Om zo weinig mogelijk achterstand op te bouwen, moest het team snel handelen. Na amper twee uur was de wagen opnieuw rijklaar.

“Uit de perfecte race leer je niets: de zesde plaats is misschien wel geen droomresultaat, maar dit weekend ging vooral over het opdoen van ervaring. Het was veruit de beste teambuilding die we ons konden voorstellen en een goede voorbereiding voor het wereldkampioenschap in Australië,” zei Willem-Jan Claes, teamleider van het project.

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven