Belgische zonnewagen vertrekt naar Zuid-Afrika voor langste wedstrijd ooit

Belgische zonnewagen vertrekt naar Zuid-Afrika voor langste wedstrijd ooit

Brussels Airport, Zaventem

Donderdag 4 augustus 2022 - De nieuwste zonnewagen van het Agoria Solar Team is vandaag via luchttransport vertrokken naar Zuid-Afrika. Een jaar lang werkten ingenieursstudenten van de KU Leuven aan de wagen om er in september mee deel te nemen aan de Sasol Solar Challenge, een wedstrijd van meer dan 4000 kilometer in Zuid-Afrika. Het is de eerste keer dat het Belgische team zal deelnemen aan deze uitdagende wedstrijd op het Afrikaanse continent.

Logistieke uitdaging

Het transport van een zonnewagen naar de andere kant van de wereld is een hele uitdaging. De zonnecellen bovenop de wagen zijn bijzonder kwetsbaar waardoor vermeden moet worden dat de zonnewagen tijdens het transport kan bewegen in de kist. Moest dit toch gebeuren hebben de studenten minder dan een maand de tijd om eventuele herstellingen uit te voeren voor de start van de wedstrijd. Een andere moeilijkheid bestaat erin om het zelfgebouwd batterijpakket, dat in de zonnewagen zit, veilig te transporteren en hierbij te voldoen aan alle internationale veiligheidsvoorschriften.

Naast de zonnewagen moet er ook heel wat materiaal om aan de zonnewagen te werken ter plaatse geraken. Dit materiaal is al enkele maanden geleden richting Zuid-Afrika vertrokken in een container die naast gereedschap ook andere dingen bevat zoals communicatie-apparatuur en kampeermateriaal voor het team. Het team zelf reist verspreid over de komende dagen af naar het Afrikaanse continent. De eerste groep vertrekt deze week nog en zal de route verkennen zodat de ingenieursstudenten niet voor verrassingen komen te staan tijdens de wedstrijd.

"Het is een spannend moment om de wagen te zien vertrekken maar we kijken er al enorm hard naar uit om hem terug te zien in Johannesburg. "
​Lode Van Mierloo (21, Pelt), Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Voorbereidingen

Eenmaal ter plaatse heeft het team nog iets minder dan een maand de tijd om zich voor te bereiden op de Sasol Solar Challenge. De wagen zal uitvoerig getest worden om er zeker van te zijn dat er geen schade is opgelopen tijdens het transport. De testen zijn ook belangrijk omdat de Zuid-Afrikaanse weersomstandigheden anders zijn dan die in België. Door onder lokale omstandigheden nog heel wat testkilometers af te leggen hopen de studenten zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. 

Nu de zonnewagen vertrokken is, zijn we ook als team klaar om koers te zetten naar Zuid-Afrika. Daar zullen we ons finaal voorbereiden op de wedstrijd. Dat wil zeggen de zonnewagen nog een laatste keer grondig testen en zorgen dat het team aangepast is aan het lokale klimaat en ook gewend is aan het lokale verkeer.

Pieter April (21, Meise), Team Manager bij het Agoria Solar Team

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge gaat door van vrijdag 9 tot vrijdag 16 september in Zuid-Afrika, tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.

Ter voorbereiding van deze wedstrijd vestigde het team twee maanden geleden een nieuw wereldrecord met hun zonnewagen. Ze reden 1051 kilometer in 12 uur en verbeterde daarmee het record met 127 kilometer.

Vertrek zonnewagen.mp4 68 MB

 

In de interviewbeelden zie je Lode Van Mierloo (mechanisch ingenieur) gevolgd door Pieter April (team leader).

 

Verdere vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met:

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

 

 

 

 

  

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven