Belgische zonnewagen rijdt voor de eerste keer in Zuid-Afrika

Belgische zonnewagen rijdt voor de eerste keer in Zuid-Afrika

Pretoria, Zuid-Afrika

Donderdag 25 augustus - Het Agoria Solar Team kon vandaag voor de eerste keer hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, testen in Zuid-Afrika. De zonnewagen rijdt er over minder dan een maand de Sasol Solar Challenge. Om te verzekeren dat de zonnewagen niet beschadigd raakte tijdens het transport, werd deze vandaag getest op een afgesloten testbaan.

Voorbereidingen

Het team arriveerde twee weken geleden samen met de zonnewagen in Pretoria. Ze bereiden zich er voor op de komende wedstrijd. Naast de laatste voorbereidingen aan de zonnewagen bereidt ook het team zich voor op hun rol tijdens de wedstrijd. De voorbereidingsmaand geeft hen de kans om te wennen aan het lokale klimaat en het hectische Zuid-Afrikaanse verkeer.

We staan hier in Zuid-Afrika met het Agoria Solar Team om de laatste voorbereidingen te treffen voor de volgende race-uitdaging: de Sasol Solar Challenge. Dat houdt niet enkel in dat we de wagen zo optimaal mogelijk aan de start willen krijgen maar ook dat we met het team proberen de zonnewagen zo snel mogelijk door het verkeer te loodsen. Dat vraagt redelijk wat voorbereidingen.
Casper Martens (23, Zutendaal), Elektrisch ingenieur ​ bij het Agoria Solar Team

Testdag

Om te verzekeren dat de zonnewagen niet beschadigd raakte tijdens het transport werd de wagen vandaag voor de eerste keer getest op Zuid-Afrikaanse bodem. Hiervoor trok het team met hun wagen naar een afgesloten testbaan in de omgeving van Pretoria. Daar werd de zonnewagen aan heel wat testen onderworpen. Ook voor de piloten was dit een spannend moment.

Het was echt super om vandaag voor de eerste keer in Zuid-Afrika te rijden nadat we toch al een jaar hier naartoe zijn aan het werken. Ik kijk er echt naar uit om binnen twee weken aan de Sasol Solar Challenge te starten en door het mooie Zuid-Afrikaanse landschap te rijden.
Ronan Beauthier (23, Vilvoorde), Piloot bij het Agoria Solar Team

De testdag verliep vlot. Op enkele kleine problemen na, die snel konden verholpen worden, doken er geen technische gebreken op. Het team is tevreden met het verloop van de eerste testdag. De komende testdagen zal er nog verder gefocust worden op de betrouwbaarheid van de zonnewagen. Tijdens de testdagen worden ook de laatste parameters van de zonnewagen opgemeten om de strategie tijdens de wedstrijd te verbeteren.

De testdag verliep vlot. We hebben veel data kunnen opmeten in verschillende omstandigheden waaronder ook het verbruik van de zonnewagen. Met deze data kunnen we nu de strategie die we tijdens de race willen uitvoeren nog verder optimaliseren.
Hendrik Christiaens (24, Leuven), Data-analist bij het Agoria Solar Team

Met nog minder dan drie weken voor de start van de wedstrijd zetten de studenten nu alles op alles om ook de laatste taken van de voorbereidingen op tijd rond te krijgen zodat ze volledig voorbereid kunnen starten aan de Sasol Solar Challenge.

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge gaat door van vrijdag 9 tot vrijdag 16 september in Zuid-Afrika, tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.

Ter voorbereiding van deze wedstrijd vestigde het team twee maanden geleden een nieuw wereldrecord met hun zonnewagen. Ze reden 1051 kilometer in 12 uur en verbeterde daarmee het record met 127 kilometer.

Persbeelden

Solar Team - Interviews Testdag Zuid-Afrika Solar Team - Interviews Testdag Zuid-Afrika.mp4 - 122 MB Solar Team - Videobeelden Testdag Zuid-Afrika Solar Team - Videobeelden Testdag Zuid-Afrika.mp4 - 256 MB

In de interviewbeelden zie je als eerste Hendrik Christiaens, gevolgd door Ronan Beauthier en Casper Martens.

 

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

  

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven