Belgische zonnewagen gestart aan recordpoging in Lommel

Belgische zonnewagen gestart aan recordpoging in Lommel

Ford Lommel Proving Ground, Lommel

Zondag 12 juni 2022 - Het Agoria Solar Team is deze ochtend gestart aan hun poging tot het breken van het record 'meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in 12 uur tijd'. ​ Het huidige wereldrecord bedraagt 924 kilometer in 12 uur tijd en staat sinds 2020 op naam van het Nederlandse Solar Team uit Delft. Het is de eerste keer dat het studententeam van de KU Leuven tracht dit record te verbreken.

Verbeterde wagen

Deze ochtend om 07u31 is het team gestart aan de recordpoging op een afgesloten testbaan van Ford in Lommel. De ingenieursstudenten zullen nog tot vanavond zoveel mogelijk kilometers afleggen met hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas. In oktober 2021 nam het team met deze wagen deel aan een wedstrijd van 2500 kilometer doorheen Marokko, waarbij ze op de tweede plaats eindigden.

Door dit jaar geen nieuwe wagen te bouwen maar de bestaande wagen verder te verbeteren, heeft het team 13 maanden lang kunnen werken aan innovatieve projecten die de zonnewagen naar een hoger niveau zullen tillen.

"Dit jaar hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van onze zonnewagen, de BluePoint Atlas. Dit zowel op mechanisch als elektrisch vlak. Vandaag stellen we deze voor de eerste maal op de proef."
Mathieu Peeters (24, Keulen), Elektrisch Ingenieur Solar Team

Tijdens de recordpoging worden deze verbeteringen al een eerste keer op de proef gesteld zodat deze volledig klaar zijn voor de volgende internationale wedstrijd in het najaar van 2022.

Wereldrecordpoging

De studenten hopen vandaag minstens 925 kilometer af te kunnen leggen met hun zonnewagen. Of dit zal lukken hangt niet enkel af van de wagen, maar ook van de weersomstandigheden. Om de recordpoging te doen slagen is er zonnig weer nodig zodat voldoende zonne-energie kan worden opgevangen door het zonnepaneel.

Om ons doel van vandaag te bereiken is goed weer van groot belang. Als strateeg van het team is het mijn taak om het weer in de gaten te houden en aan de hand hiervan strategische keuzes te maken.
Tine Wildiers (21, Rotselaar), Strateeg Solar Team

Het team, dat momenteel zowel Europees als wereldkampioen is, zal er alles aan doen om deze recordpoging tot een goed einde te brengen.

Persbeelden

Solar Team - Persbeelden Recordpoging Solar Team - Persbeelden Recordpoging.mp4 - 314 MB

In de interviewbeelden zie je eerst strateeg Tine Wildiers, gevolgd door Mathieu Peeters.

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven