Belgische zonnewagen eindigt zesde op het Europees kampioenschap na enkele tegenvallers

Belgische zonnewagen eindigt zesde op het Europees kampioenschap na enkele tegenvallers

Zolder, iLumen European Solar Challenge 2022

Zondag 18 september 2022 - Het Agoria Solar Team nam ook dit jaar deel aan de 24 uur durende iLumen European Solar Challenge op het circuit van Zolder. Het Leuvense studententeam eindigde op de zesde plaats na heel wat tegenslagen. Het Duitse team uit Aachen bemachtigde de eerste plaats. De studenten zijn trots op wat ze gepresteerd hebben. Voor het team was het een goed leermoment in hun voorbereiding naar het wereldkampioenschap in Australië volgend jaar.

Problemen tijdens de wedstrijd

Niet enkel de regen was dit jaar een grote uitdaging voor het team, de zonnewagen moest ook verschillende keren stilstaan door technische problemen. Een klapband, een communicatieprobleem en een technisch defect aan de elektronica van de wagen zorgde ervoor dat er kostbare minuten verloren gingen. Het team verloor meer dan een uur met de reparaties en zakte weg van de derde naar de zevende positie. Ondanks de tegenslagen bleven de studenten positief en zetten ze zeer snelle rondetijden neer.

"Doorheen de nacht hadden we enkele kleine problemen vooral door de regen, maar deze waren snel opgelost. Deze voormiddag hadden we wel een groter energetisch probleem, maar dit is door goed teamwork snel rechtgetrokken. Zo hebben we de race op een sterke manier kunnen beëindigen."
Matthias Witvrouw, Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Nieuw team

Afgelopen zomer zijn er enkele teamleden bijgekomen. Het afgelopen weekend is voor hen de perfecte vuurdoop gebleken. De ingenieursstudenten namen deel aan deze wedstrijd met de BluePoint, de Belgische zonnewagen uit 2019. Deze wagen heeft de wereldtitel op zijn naam staan, en was - tot vandaag - tweevoudig Europees kampioen. De Belgen konden niet deelnemen met hun nieuwste wagen. Deze is momenteel nog in Zuid-Afrika, waar ze eerder deze week net naast de winst grepen in de Sasol Solar Challenge. Het is een goed leermoment geweest voor de studenten uit Leuven, wat uiteindelijk ook het doel was van hun deelname.

"Het afgelopen weekend was een goede vuurdoop voor ons als nieuwe teamleden. We zijn zesde geworden. Dit is niet het gehoopte resultaat, maar we hebben gedurende de challenge onze focus kunnen behouden en we hebben veel lessen die we kunnen meenemen richting Australië om daar onze wereldtitel te gaan verdedigen. "
Cedric Verlinden, Team Leader bij het Agoria Solar Team

Volgende wedstrijd in Australië

Volgend jaar vindt de Bridgestone World Solar Challenge plaats in oktober. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens en vindt elke twee jaar plaats. Het Agoria Solar Team zal deelnemen aan deze wedstrijd. De studenten zullen maar liefst 3021 kilometer afleggen van Darwin tot Adelaide en hopen er voor de tweede keer wereldkampioen te worden.

In volgende persbeelden zie je Matthias Witvrouw, mechanisch ingenieur, gevolgd door de team manager Cedric Verlinden.

Persbeelden.mp4 111 MB
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image

Vragen of meer info? Je kan me altijd contacteren via het nummer +32 470 68 79 53 of via mail (bo.july@solarteam.be).

Bo July
Bo July Public Relations, Innoptus Solar Team

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven