Belgische zonnewagen breekt records tijdens meest extreme race

Belgische zonnewagen breekt records tijdens meest extreme race

Carrera Solar Atacama 2018

Het Belgisch Solar Team staat nog steeds aan de leiding na derde race dag in Chili én verbreekt een persoonlijk record. Daarnaast legde de zevende zonnewagen haar tienduizendste kilometer af, halverwege de meest extreme race ter wereld.

Derde race dag

Het Belgische Solar Team heeft in totaal 1315 km afgelegd, ongeveer de helft van hun race dwars door Chili. Door de bewolkte voormiddag lag de snelheid lager dan het verwachtte gemiddelde. Gelukkig is de hemel rond de middag volledig opengetrokken en is de zonnewagen opnieuw kunnen versnellen naar een gemiddelde van 100 km per uur. In totaal heeft het Punch Powertrain Solar Team vandaag 509 kilometer afgelegd en is de dag geëindigd op 50 kilometer van de zevende Solar Stop, Antofagasta.

Records verbroken

Dat in Chili de hoogste zonne-energie ter wereld gemeten wordt, is vandaag nogmaals bevestigd. In de late middag heeft het zonnepaneel een piekvermogen gehaald van meer dan 1200 Watt. “Dit komt doordat we hier heel hoog zitten. We hebben vandaag een hoogte van 2180 meter boven zeeniveau bereikt, ook de ozonlaag is hier veel minder dik waardoor er meer zonne-energie tot bij het paneel komt,” bevestigt Sam Vanherbergen uit Haacht, verantwoordelijke voor het zonnepaneel.

Niet alleen is er een recordvermogen gemeten, ook heeft de zonnewagen haar 10 000ste kilometer afgelegd. “Dat is samengeteld met de testfase in België, de race in Australië en nu de halve race in Chili,” vertelt Kobe Vandeven, hoofd mechanicus uit Westerlo. Om de wagen goed te onderhouden, wordt elke avond een grondige check-up van de volledige wagen uitgevoerd. Zo kon het team een zwak punt kunnen opmerken tijdens hun testperiode en zijn er verdere problemen voorkomen. Het team is op dit moment halverwege de race, dus de zonnewagen heeft haar laatste kilometers nog niet gereden.

Wat staat er nog te wachten?

Morgen zal het team van ingenieursstudenten de hoogste bergtop van de wedstrijd overbruggen, zo’n 3430 meter boven zeeniveau. Het traject neemt het team zelfs twee keer over deze piek. Voorlopig hoopt het team te finishen op donderdag middag lokale tijd, vier en halve dag nadat ze gestart zijn in het centrum van Santiago.

 

Meer informatie

Eerste persoon in het interview: Sam Vanherbergen, verantwoordelijk voor zonnepaneel uit Haacht.

Tweede persoon in het interview: Kobe Vandeven, hoofd mechanicus uit Westerlo.

Al het beeldmateriaal meegestuurd met dit persbericht mag vrij gebruikt worden.

Voor meer vragen kan je ons altijd contacteren op bijgevoegde contactgegevens.

Persbeelden Solar Team Chili - 22/10 e2be84 - 49 KB

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven