Belgische Solar Team neemt deel aan de meest extreme zonnewagen race ter wereld

Carrera Solar Atacama 2018

Het Belgische Solar Team begeeft zich op onbekend terrein en neemt voor de eerste keer deel aan de Carrera Solar Atacama, een race voor zonnewagens die plaatsvindt op Chileense bodem. Deze race staat, met reden, bekend als de meest extreme zonnewagen race ter wereld

DE RACE

De Carrera Solar Atacama staat niet voor niets bekend als de meest extreme race voor zonnewagens. In geen enkele andere race moeten de zonnewagens zo’n enorme hoogteverschillen overbruggen. De race start in Santiago, de hoofdstad van Chili, en eindigt in Arica in het noorden van het land. In totaal is de race zo’n 2500 kilometer lang. Het traject neemt het team van ingenieursstudenten van de KU Leuven mee langs de uitgestrekte kust van Chili, door het Andes gebergte en over pieken van meer dan 3400 meter. Niet alleen de hoogteverschillen zijn indrukwekkend: gedurende de hele race is er ook een risico op aardbevingen en vulkanische activiteit.

UPGRADES

In vergelijking met het wereldkampioenschap in Australië staat niet efficiëntie maar kracht centraal. Het team heeft de zonnewagen, de Punch 2, een sterke upgrade gegeven. Om de steile hellingen bergop te kunnen overwinnen is er een nieuwe, krachtigere motor ontwikkeld, terwijl er voor de lange dalingen sterkere remmen zijn ontworpen. De interne structuur van de wagen is versterkt om de grotere krachten te aan te kunnen. Verder verwacht het Punch Powertrain Solar Team meer vermogen binnen te krijgen dan ooit. “In de Atacama woestijn meten we de grootste zonneirradiatie ter wereld,” zegt Dries Ketelslegers, verantwoordelijke strategie uit Beringen. “We verwachten ongeveer 1,5 keer meer vermogen binnen te halen als tijdens de race in Australië.”

ONBEKEND TERREIN

Op zaterdag 20 oktober begint het Belgische Solar Team aan de race. Wanneer ze zullen eindigen, hangt af van de omstandigheden. “Dit is op alle vlakken onbekend terrein, zowel voor het team als voor de zonnewagen,” aldus Adrian Baiets, manager van het team uit Leuven. “We kijken enorm uit naar deze race en hopen met veel nieuwe ervaringen terug te keren naar België.”

Contacteer ons
Yante Van Ham External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Lynn De Haes External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Yante Van Ham External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Lynn De Haes External Communications, Punch Powertrain Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven