Belgische Solar Team gestart aan wedstrijd door Zuid-Afrika

Belgische Solar Team gestart aan wedstrijd door Zuid-Afrika

Johannesburg, Sasol Solar Challenge 2022

Vrijdag 9 september 2022 - Vanochtend startte het Agoria Solar Team aan de Sasol Solar Challenge, een wedstrijd voor zonnewagens die doorgaat in Zuid-Afrika. De studenten van de KU Leuven reden eergisteren de tweede beste tijd in de kwalificatieronde en konden daardoor vandaag als tweede starten met hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas. De komende acht dagen leggen de ingenieursstudenten een uitdagend parcours af tussen Johannesburg en Kaapstad.

Start

De BluePoint Atlas startte vandaag als tweede na een goed resultaat in de kwalificatieronde eergisteren. De zonnewagen kon vlot vertrekken ondanks het hectische verkeer aan de start. Vandaag rijdt de zonnewagen vooral over drukke autosnelwegen. Een extra uitdaging hierbij is dat de zonnewagen langs verschillende tolpoortjes zal moeten geleid worden.

Onmiddellijk na de start komen we terecht op een hectische viervaksautostrade. Dit is iets compleet anders dan de afgesloten testbaan waarop we normaal rijden met de zonnewagen. Gelukkig hebben we de afgelopen weken met het team uitgebreid getraind op deze omstandigheden.
Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Geheim wapen

Speciaal voor deze uitdaging installeerden de studenten een vin op hun wagen. Deze vin zal worden ingezet om bij zijwind te kunnen zeilen op de wind. Het is de eerste zonnewagen ooit die voorzien is van dergelijk systeem. Het team hoopt dat deze vin hen een strategisch voordeel zal opleveren ten opzichte van hun concurrenten.

We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de zonnewagen en heel wat verbeteringen doorgevoerd. De meest opvallende verbetering is onze gloednieuwe vin. Deze vin kunnen we bij zijwind uitklappen waardoor we in die omstandigheden kunnen zeilen op de wind. Dit zorgt ervoor dat we minder energie verbruiken en dus verder kunnen rijden.
Baziel Belmans (22, Zoersel), Aerodynamisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Nieuwe uitdaging

Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan een wedstrijd op Zuid-Afrikaanse bodem. De komende acht dagen zullen de studenten zoveel mogelijk kilometers proberen af te leggen op hun traject tussen Johannesburg en Kaapstad. Het team dat erin slaagt om het meeste aantal kilometers af te leggen, wint de wedstrijd. Door het afwijkende wedstrijdconcept zal het voor de studenten ook op strategisch vlak een grote uitdaging worden.

Het is de eerste keer dat een Belgische zonnewagen rijdt in Zuid-Afrika. Deze wedstrijd is uniek in zijn concept: het is niet het team dat het eerste aankomt dat wint, maar wel het team dat erin slaagt om de grootste afstand af te leggen. Als team zullen we er de komende acht dagen alles aan doen om dit tot een goed einde te brengen.
Emma Stalmans (24, Aarschot), PR-verantwoordelijke bij het Agoria Solar Team

Persbeelden

Interviewbeelden - Start Sasol Solar Challenge.mp4 74 MB Beelden - Sasol Solar Challenge.mp4 81 MB

 

In de videobeelden zie je Baziel Belmans, gevolgd door Emma Stalmans en Mathieu Peeters.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 491 87 19 98) of mail ([email protected]).

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven