Belgisch Solar Team zeilt naar derde plaats op het WK

Belgisch Solar Team zeilt naar derde plaats op het WK

Bridgestone World Solar Challenge 2019

De studenten van de KU Leuven zijn opgeklommen tot de derde plaats op het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Ze liggen nu 30 kilometer voor op hun achtervolgers en dat komt door hun geoptimaliseerde systeem om te zeilen met de wind.

Derde plaats

Er is een verschuiving geweest in de top 4, dit omdat het Belgische team een hoog tempo heeft opgelegd sinds het begin van de dag. “Het voelt geweldig om een ander team voorbij te steken en de derde plaats vast te houden” zegt Willem-Jan Claes, teamleider. “We hebben al één Nederlands team voorbijgestoken, nog twee te gaan!”. Het Belgische team staat stevig op de derde plaats met een voorsprong van ongeveer 30 kilometer en ze komen ook steeds dichter bij de tweede plaats.

Zeilen op hoge snelheid

Het team heeft nog een voordeel ten opzichte van hun voorlopers, de studenten van de KU Leuven hebben namelijk verder geoptimaliseerd aan hun systeem om te zeilen op de wind. Een zonnewagen wordt zo licht mogelijk gemaakt om efficiënter te zijn. Dit kan er wel voor zorgen dat door hoge zijwind de wagen kan gaan zwalpen op de weg. Als dit gebeurt moeten de zonnewagens vertragen om stabieler te rijden. “Doordat ik de wagen met de neus in de wind kan richten, voel ik de zijwind minder en kan ik stabieler rijden”, vertelt Nelis Geurts, piloot. Dit zorgt ervoor dat het Agoria Solar Team niet moet vertragen om stabiel te rijden. “We krijgen dan ook nog een extra duwtje in de rug”, gaat Nelis verder. Het team is ervan overtuigd dat dit voordeel hun naar de eerste plaats kan brengen.

Meer info

De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van 3021 km lang waar 44 teams uit 22 verschillende landen deelnemen. De race start op 13 oktober en het Belgische team hoopt aan te komen op donderdag 17 oktober.

Ook de organisatie voorziet beelden, deze kan je vinden op www.worldsolarchallenge.tv of via een satellietverbinding. Meer informatie over deze verbindingen vind je in bijlage.

 

Race Dag 2: Beelden + interviews 191014 Solar Race d2.mp4 - 361 MB

In de beelden zie je Willem-Jan Claes, teamleider van het Agoria Solar Team uit Bierbeek. Daarna zie je Nelis Geurts, piloot uit Neerpelt. Op de laatste beelden kan je het systeem om te zeilen op de wind in werking zien, dit is opgenomen op één van de testdagen in Australië

Informatie Satellietverbinding info_satelliet.pdf - 191 KB

Heb je vragen?

Yante Van Ham
Yante Van Ham External Relations, Agoria Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven