Belgisch Solar Team wint Europees kampioenschap voor tweede keer op rij

Belgisch Solar Team wint Europees kampioenschap voor tweede keer op rij

iLumen European Solar Challenge 2021

Zondag 19 september - Het Agoria Solar Team mag zich voor de tweede keer op rij Europees kampioen noemen. Het Leuvense studententeam kwam vandaag als eerste over de streep van de iLumen European Solar Challenge. Op het Circuit van Zolder slaagde de Belgische zonnewagen er in om het hoogste aantal rondjes te rijden op 24 uur tijd. Het is de tweede Europese titel en vierde gouden medaille op rij voor het Belgische team dat volgende maand zal deelnemen aan een volgende raceuitdaging in de Marokkaanse Sahara.

Problemen voor de start

Op vrijdagavond reed het Agoria Solar Team enkele testrondjes ter voorbereiding voor het Europese kampioenschap dat de volgende dag van start zou gaan. Door een onverwacht manoeuvre van een andere zonnewagen op de baan moest het Belgische team uitwijken en liep het schade op aan de ophanging van de wagen. Hierdoor werden de testen vroegtijdig beëindigd en was het even onzeker of het Belgische team wel zou kunnen deelnemen aan het Europees kampioenschap. Na een lange nacht aan herstellingswerken slaagden de Leuvense studenten er op het kantje in om hun zonnewagen tijdig rijklaar te krijgen voor de start van de wedstrijd.

"De avond voor de start moesten we onze testen vroegtijdig beëindigen na een onverwacht manoeuvre van een ander team. Hierdoor was het even onzeker of we wel aan het Europees kampioenschap zouden kunnen deelnemen. Maar na een lange nacht werk zijn we er in geslaagd om de zonnewagen rijklaar te krijgen voor de start van de race."
Ronan Beauthier, Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Spannende wedstrijd

De iLumen European Solar Challenge duurde 24 uur en vond plaats op het Circuit van Zolder in België. Om 13 uur stipt gingen de teams van universiteiten uit heel Europa van start met het kampioenschap. Het Agoria Solar Team nam deel aan de race met hun zonnewagen uit 2019, de BluePoint, en kwam hiermee met het hoogste aantal rondjes over de finish. Het is de tweede keer op rij dat het Belgische team zich Europees kampioen mag noemen. Bij de editie van 2020 slaagde de BluePoint erin om een record aantal rondjes te rijden.

"Het is echt fantastisch om Europees kampioenschap hier in eigen land te kunnen winnen. De competitie was enorm sterk, maar we hebben nogmaals bewezen dat de Belgische zonnewagen bij de wereldtop behoort."
Pieter April, Teammanager bij het Agoria Solar Team

Van start tot eind was het een zenuwslopende nek-aan-nekrace tussen het Belgische en het Nederlandse Solar Team. Het verschil tussen de teams zat hem in de strategie, door een verschil in tactiek stond het Nederlandse team uit Twente dubbel zo lang stil als de Belgen om zo hun batterij op te laden en de nacht te overbruggen. Kostelijke tijd waarvan de Leuvenaars optimaal gebruik maakten om een mooie voorsprong op te bouwen. Uiteindelijk eindigde het Agoria Solar Team met twee ronden voorsprong op de noorderburen.

Story image

 

Aantal rondjes: 346 rondjes op 24 uur tijd
​Aantal kilometer: 1384 kilometer op 24 uur tijd
​Aantal deelnemende zonnewagens: 9
​Afkomst deelnemers: Nederland, Duitsland, Zweden, Roemenië en Turkije

Volgende wedstrijd in Marokko

Het Belgische Solar Team vertrekt volgende week naar Marokko voor hun volgende internationale wedstrijd. Op vijf dagen tijd zullen de ingenieursstudenten 2500 kilometer afleggen doorheen de Sahara en langs de voet van het steile Atlasgebergte. Als huidige wereldkampioen en kersverse Europees kampioen zal het Belgische team alles geven om ook in Marokko in de prijzen te vallen. De Solar Challenge Morocco gaat van start op maandag 25 oktober en loopt tot en met vrijdag 29 oktober.

Persbeelden Persbeelden.mp4 - 284 MB

In bovenstaande beelden zie je als eerste teammanager Pieter April, gevolgd door mechanisch ingenieur Ronan Beauthier.

 

 

 

Het team vertrekt op maandag 27 september naar Marokko.
​De Solar Challenge in Marokko start op maandag 25 oktober, en loopt tot en met vrijdag 29 oktober.
​Meer informatie over de nieuwe zonnewagen en de wedstrijd in Marokko vind je hieronder.

Info Solar Team België Info Solar Team België.pdf - 3 MB
Remi De Coster
Remi De Coster External Relations, Agoria Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven