Belgisch Solar Team rijdt met gloednieuwe zonnewagen door Leuven

Belgisch Solar Team rijdt met gloednieuwe zonnewagen door Leuven

7 augustus 2021, Leuven

Het Agoria Solar Team reed vandaag meerdere kilometers door Leuven met hun nieuwe zonnewagen. Gewoonlijk test het studententeam hun zonnewagens op private testbanen waar ze kunnen rijden zonder obstakels of tegenliggend verkeer. Uitzonderlijk kon de gloednieuwe zonnewagen vandaag onder escorte van Politiezone Leuven enkele testronden rijden binnen de ring van Leuven.

Voorbereidingen voor Marokko

In het najaar zal het Belgische Solar Team deelnemen aan een unieke raceuitdaging van 2500 kilometer doorheen de Marokkaanse Sahara. Een bergachtige rit die voor een groot deel ook langs de voet van het Afrikaanse Atlasgebergte zal lopen. Het is voor deze bergritten dat de zonnewagen vandaag werd getest.

Met een gemiddelde hellingsgraad van 9% vormt de Wijnpersstraat in Leuven een goede benadering voor wat het team te wachten staat in Marokko. Zeker voor de zelfgemaakte elektromotor zullen de steile hellingen gecombineerd met tropische temperaturen een forse uitdaging vormen. Met dank aan de hulp van Politiezone Leuven konden de studenten in alle veiligheid hun wagen testen in eigen stad. De testen van vandaag verliepen alvast zoals gepland, mits het aanpassen van enkele parameters in de motor kon de zonnewagen zonder enige problemen de helling van de Wijnpersstraat oprijden. Het Belgische team vertrekt eind september naar het buitenland met de wagen.

"Dit najaar zullen we met onze zonnewagen rijden langs het Atlasgebergte in Marokko. Om de motor van de wagen te testen op hellingen reden we vandaag meerdere keren langs de steile Wijnpersstraat in Leuven."

​"Gewoonlijk testen we onze zonnewagen steeds op testbanen ver buiten Leuven. Het is zeer tof om vandaag dankzij de hulp van Politiezone Leuven ook eens in eigen stad te kunnen rijden."

​"De zonnewagen heeft het top gedaan vandaag, de steile helling vormde geen al te grote problemen voor de motor of wagen. Nu is het nog even wachten om dit ook in Marokko te kunnen bewijzen."

Ruben Van Acker (22, Lennik), piloot van de zonnewagen

Het Agoria Solar Team stelde eerder deze week hun nieuwe zonnewagen, de BluePoint Atlas, voor aan het Afrikamuseum in Tervuren. Het team zal met de nieuwe wagen eind oktober deelnemen aan de Solar Challenge Morocco. De lat ligt hoog voor het Leuvense studententeam, want met de vorige zonnewagen uit 2019 werd het team zowel Europees- als wereldkampioen.

Persbeelden Persbeelden.mp4 - 470 MB Interviews Interviews.mp4 - 103 MB

 

 

 

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven