Belgisch Solar Team onthult geheim wapen in aanloop naar volgende wedstrijd

Belgisch Solar Team onthult geheim wapen in aanloop naar volgende wedstrijd

Sasol Solar Challenge 2022

Zondag 4 september 2022 - Vrijdag start het Agoria Solar Team aan de Sasol Solar Challenge: een wedstrijd voor zonnewagens met een uitdagend parcours tussen Johannesburg en Kaapstad. Speciaal voor deze wedstrijd hebben de ingenieursstudenten een innovatie toegevoegd aan hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, die hen toelaat om te zeilen op de wind.

Geheim wapen

Meer dan een jaar lang werkten de studenten aan de BluePoint Atlas om deze verder te verbeteren nadat ze er een tweede plaats mee behaalden tijdens de Solar Challenge Morocco in oktober 2021.

Naast verbeteringen aan onder andere het remsysteem van de wagen werkte het team hard aan hun grootste innovatie: het toevoegen van een aerodynamische vin die de wagen toelaat om te zeilen op de wind. Het is de eerste zonnewagen ooit die voorzien is van dergelijk systeem. De studenten zijn enorm trots dat ze deze innovatie eindelijk kunnen tonen aan de wereld.

Een jaar lang heeft ons team hard gewerkt om onze zonnewagen te verbeteren. Na maandenlang onze vin geheim te houden, om de concurrentie zeker niet op ideeën te brengen, kunnen we eindelijk met trots onze vin onthullen aan de buitenwereld.
Ronan Beauthier (23, Vilvoorde), Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Vin

Voor het ontwerp van hun vin haalden de studenten van de KU Leuven inspiratie bij de natuur: de vorm van de vin is gebaseerd op de vin van een haai. Deze vorm werd maandenlang geoptimaliseerd aan de hand van computersimulaties, windtunneltesten, prototypes en testritten met de zonnewagen. De vin laat de studenten toe om met hun zonnewagen te zeilen op de wind. Wanneer er voldoende zijwind is, wordt de wagen hierdoor vooruitgeduwd. In die omstandigheden levert de vin een groot voordeel op, de teamleden hopen dan ook op wind tijdens de wedstrijd die vrijdag start.

De vorm van de vin zorgt ervoor dat we bij de juiste zijwindhoeken minder verbruiken. Hierdoor wordt de wagen efficiënter en kunnen we met de beschikbare energie van de zon verder rijden.
Zander Radelet (23, Aarschot), Aerodynamisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Sasol Solar Challenge

Vrijdag start het Belgische team aan de wedstrijd. Gedurende acht dagen zullen ze een traject afleggen tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. 

Persbeelden

Solar Team - Videobeelden Vin.mp4 144 MB

In de videobeelden zie je Ronan Beauthier, gevolgd door Zander Radelet.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 491 87 19 98) of mail (emma.stalmans@solarteam.be).

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven