Belgisch Solar Team onthult efficiëntste zonnewagen ooit
28 juni 2024, Droneport Sint-Truiden
Afgelopen vrijdag stelde het Innoptus Solar Team, na 12 maanden hard werk, de efficiënste zonnewagen ooit gebouwd voor. De studenten van de KU Leuven innoveerden hun zonnewagen die in oktober 2023 wereldkampioen werd om hiermee de meest extreme Solar Challenge ter wereld te winnen. Door het uitwerken van een digital twin van de wagen, optimalisatie van de motor- en batterijkoeling en het toevoegen van vortex generatoren werd de al zeer performante Infinite de efficiënste zonnewagen ooit gebouwd.
In september zullen de studenten deelnemen aan de meest extreme Solar Challenge ter wereld in Zuid-Afrika. Hier zullen ze te maken krijgen met grote hoogteverschillen, drukke steden en uitzonderlijke weersomstandigheden. Het was dus belangrijk om de Infinite, die het team in oktober 2023 de wereldtitel bezorgde, voorzien werd van de nodige aanpassingen en innovaties.
Innovaties
Om het uitdagende parcours in Zuid-Afrika te trotseren, focusten de studenten van de KU Leuven op drie belangrijke innovaties.
Door het uitwerken van een 'digital twin' van de zonnewagen kunnen de studenten de volledige zonnewagen digitaal in en uit elkaar halen. Dit zorgt voor nieuwe inzichten op het vlak van mogelijke winsten en strategieën.
Daarnaast zagen de studenten dat er grote winsten te behalen zijn met het verbeteren van motor- en batterijkoeling. Tijdens de challenge in Zuid-Afrika zullen ze door de bergen en de woestijn moeten rijden, waarbij de energetische componenten van de zonnewagen sterk zullen opwarmen. Dit zorgt op zijn beurt voor een verlies in efficiëntie en prestaties. Door het implementeren van koeling kunnen de studenten het verbruik van de wagen significant verlagen.
Tot slot werd er ook gekeken naar de aerodynamica van de zonnewagen. Hoewel het niet eenvoudig is om de vorm van een reeds bestaande zonnewagen aan te passen, slaagden de studenten erin hier kleine winsten te behalen met behulp van vortexgeneratoren. Door deze toevoeging worden er kleine vortices gecreëerd achter de nummerplaat van de wagen, die ervoor zorgen dat de luchtweerstand significant lager wordt.
"Het landschap in Zuid-Afrika belooft een enorme uitdaging te worden. Voor het uitzonderlijke hoogteprofiel hebben we de motor- en batterijkoeling van de wagen geoptimaliseerd."
Louis Claeys (22, Aalter), piloot van de zonnewagen
Winst in Zuid-Afrika
In september zullen de ingenieursstudenten voor de tweede keer deelnemen aan de Sasol Solar Challenge waar ze afgelopen editie de 2de plaats behaalden net achter het team van Delft. Met de geïnnoveerde Infinite hopen ze dit jaar met de winst naar België te komen.
In deze bijlage vindt u beelden van de presentatie, het oprijden van de nieuwe zonnewagen en het uitvoeren van een bandenwissel
MP4 - 274 Mb
Louis Claeys, Piloot
MP4 - 77 Mb
Beelden door Arne Basteijns
Arne Basteijns