Belgisch Solar Team neemt de leiding in Sasol Solar Challenge

Belgisch Solar Team neemt de leiding in Sasol Solar Challenge

Gariep Dam, Sasol Solar Challenge 2022

Zondag 11 september - Het Belgisch Solar Team nam vandaag de leiding in de Sasol Solar Challenge. Ze konden er met hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, bijna 80 kilometer meer afleggen dan hun grootste concurrent. Hierdoor wonnen ze niet enkel de etappe van vandaag, maar konden ze ook in het algemene klassement de eerste plaats veroveren.

Moeilijk parcours

Het parcours van vandaag was door het slechte wegdek zeer uitdagend voor de zonnewagen. Enkele diepe putten in het wegdek zouden de wagen mogelijk kunnen beschadigen. Hierdoor was de etappe van vandaag een grote uitdaging voor zowel het begeleidende team als voor de piloten. De studenten van de KU Leuven hebben tijdens deze etappe handig gebruik kunnen maken van het wendbare ontwerp van de BluePoint Atlas.

We hebben vandaag heel wat kilometers kunnen goedmaken door het wendbare ontwerp van de wagen. We zijn heel vlot tussen de putten van de lus kunnen rijden door een goede communicatie. Hierdoor hebben we in totaal 20 kilometer voorsprong op onze grootste concurrent, het team uit Delft. We zijn dagwinnaar en ook leider in het algemeen klassement.
Zander Radelet (23, Aarschot), Aerodynamisch Ingenieur van het Agoria Solar Team

Om ervoor te zorgen dat de putten in het wegdek zeker voldoende zichtbaar zijn voor de piloten, werden deze door de rest van het team gemarkeerd. Op die manier werd het risico op het beschadigen van de zonnewagen geminimaliseerd.

Vooruitblik

De komende dagen zal het team er alles aan doen om deze voorsprong te kunnen behouden en op vrijdag 16 september als winnaar te eindigen in Kaapstad. Morgen staat er een uitdagende etappe op het programma. De ingenieursstudenten trekken morgen de bergen in met hun zonnewagen.

We hebben een hele goede etappe gereden vandaag. We zijn dagwinnaar geworden, want we hebben 78 kilometer meer gereden dan het team uit Delft. Daarmee staan we ook algemeen aan de leiding met ongeveer 20 kilometer die we nu voorop lopen. Natuurlijk, het is pas dag drie dus de wedstrijd is zeker nog niet gereden. Er komen nog heel uitdagende dagen aan. Morgen is er de Lootsbergpas. Een berg oprijden met de zonnewagen is altijd een grote uitdaging, dus het gaat zeker nog spannend worden.
Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

De etappe van vandaag leidde de studenten langs een traject in de omgeving van Jagersfontein. Hier vond vandaag een dambreuk plaats met meerdere doden en gewonden. De politie en hulpdiensten waren massaal aanwezig. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden. De breuk had echter geen invloed op de challenge.

Persbeelden

Solar Team - Videobeelden Dag 3.mp4 185 MB Solar Team - Interviews Dag 3.mp4 63 MB

In de videobeelden zie je Zander Radelet, gevolgd door Mathieu Peeters.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 491 87 19 98) of mail (emma.stalmans@solarteam.be).

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven