Belgisch Solar Team maakt zich klaar voor bloedstollende eindetappe

Belgisch Solar Team maakt zich klaar voor bloedstollende eindetappe

Riversdale, Sasol Solar Challenge 2022

Donderdag 15 september 2022 - Het Agoria Solar Team kon vandaag 19 kilometer meer afleggen dan hun grootste concurrent: het Nederlandse team uit Delft. Hiermee wonnen ze de dagetappe in de Sasol Solar Challenge. Morgen strijden de ingenieursstudenten nog een laatste keer op Zuid-Afrikaanse bodem. De studenten van de KU Leuven hopen de laatste achterstand in te halen en de wedstrijd alsnog naar hun toe te trekken. Het belooft een bloedstollende eindetappe te worden.

Strategie

Door de aard van de wedstrijd is strategie in deze wedstrijd zeer belangrijk. Het is immers niet het team dat als eerste arriveert, maar wel het team dat de meeste kilometers aflegt, dat wint. Door het variërende Zuid-Afrikaanse landschap, de onverwachte wegenwerken en het hectische verkeer is het een grote strategische uitdaging om te bepalen wat de meest optimale strategie is. De teams bepalen hun eigen strategie maar houden ook hun grootste concurrent nauwgezet in de gaten.

Het grote verschil in strategie tussen de Sasol Solar Challenge en andere wedstrijden zit hem in het feit dat Sasol werkt met een afstandsgebaseerd klassement waar dat in andere wedstrijden tijdsgebaseerd is. Dat zorgt er dus voor dat we ook veel meer kijken naar andere teams om te weten hoeveel afstand zij elke dag afleggen en dat we dan in het slechtste geval één kilometer meer kunnen afleggen en toch de overwinning binnenhalen.
Frederik Vanmaele (23, Aalter), Strateeg bij het Agoria Solar Team

De afgelopen drie dagen konden de Belgen om strategische redenen geen afstand inhalen op het studententeam uit Delft. Tijdens deze etappe lukte dit wel. De achterstand werd vandaag gereduceerd van 30 kilometer naar 10 kilometer. Door gebruik te maken van hun innovatieve vin, die hen toelaat om te zeilen op de wind, slaagde het team erin om vroeger te finishen dan hun concurrenten uit Nederland.

Na de Full Blind Stage moesten we nog 30 kilometer inhalen. Dat hebben we geprobeerd direct de eerste dag daarna. Door chaos, veranderingen in de loop, wegenwerken was dat die dag niet gelukt dus vandaag hebben we dat weer geprobeerd. We zijn 20 kilometer dichterbij gekomen. Er resteren nog een tiental kilometer en die gaan we morgen proberen pakken.
Mathieu Peeters (25), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Vooruitzicht

Morgen arriveren de studenten in Kaapstad met hun zonnewagen. De ingenieursstudenten hopen de achterstand van 10 kilometer tijdens de laatste etappe te kunnen inhalen. Een miniem verschil aangezien er in totaal meer dan 4000 kilometer wordt afgelegd. De Nederlanders eindigden vandaag later dan het Belgische team. Hierdoor mogen de Belgen morgen negen minuten vroeger starten. Dit geeft de Belgen de uitgelezen kans om de eindsprint in te zetten en de laatste achterstand weg te werken. Het verschil zal gemaakt worden in de kleine details. Elke seconde telt.

Nu dat wij zo dicht bij elkaar liggen met de Nederlanders, telt elk detail. Elke seconde telt. Vandaag hebben we voor het eerst in de wedstrijd een pilotenwissel onder de 40 seconden gedaan, wat echt wel impressionant is. Die lijn moeten we morgen verder trekken. Alle procedures moeten perfect zijn. We mogen geen fouten maken
Ronan Beauthier (23, Vilvoorde), Piloot bij het Agoria Solar Team

 

Persbeelden

Solar Team - Interviews Dag 7.mp4 99 MB Solar Team - Videobeelden Dag 7.mp4 174 MB

In de videobeelden zie je Mathieu Peeters, gevolgd door Ronan Beauthier en Frederik Vanmaele.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 491 87 19 98) of mail (emma.stalmans@solarteam.be).

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven