Belgisch Solar Team doorstaat ‘blinde’ etappe vlekkeloos in Sasol Solar Challenge

Belgisch Solar Team doorstaat ‘blinde’ etappe vlekkeloos in Sasol Solar Challenge

Graaff-Reinet, Sasol Solar Challenge 2022

Dinsdag 13 september 2022 - Vandaag heeft het Agoria Solar Team de ‘blinde’ etappe van hun wedstrijd in Zuid-Afrika goed doorstaan. Ze kregen de route pas gisteren ter beschikking. Door deze last-minute onthulling van het traject moesten de Belgen hun strategie nog uitwerken. De studenten van de KU Leuven doorstonden deze etappe vlekkeloos. Door de beperkingen van het parcours konden ze de achterstand op de koplopers vandaag niet verkleinen.

Blinde etappe

Om de flexibiliteit van de deelnemende teams te testen, kregen de teams de route van vandaag pas gisterenavond ter beschikking. Na een nacht van voorbereiding en het bepalen van de beste strategie konden de studenten van de KU Leuven vanochtend starten aan deze spannende etappe.

Het was inderdaad een speciale dag omdat het de full blind stage was en dat houdt in dat we pas gisterenavond wisten hoe dat de route eruitzag. We zijn dus pas gisterenavond begonnen met de voorbereidingen ervan, zo hebben we naar hoogteprofielen en naar complicaties doorheen de route gekeken om zo vandaag voorbereid te kunnen starten aan de etappe.
Lode Van Mierloo (22, Pelt), Mechanisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

De etappe van vandaag bracht de BluePoint Atlas niet enkel langs een uitdagend bochtig parcours, maar ook langs de oudste weg van Zuid-Afrika. Dit is een eenvaksbaan waar verkeer in beide richtingen gebruik van maakt. Voor de studenten was het een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat de zonnewagen niet stil moest staan door tegenliggend verkeer. De zonnewagen kon vlot doorrijden.

Vandaag is eigenlijk alles volgens plan verlopen. We hebben de maximale afstand gereden die we vandaag konden rijden. Het was een blind stage dus we hebben best wat tijd geïnvesteerd om de route die we pas gisterenavond hebben gekregen, voor te bereiden. Uiteindelijk hebben we de volledige route kunnen afleggen met de extra toevoeging erbij die mogelijk was en zo staan we nog steeds één plaats achter Delft, het beste wat we vandaag konden doen gezien de route die er was.
Pieter April (21, Meise), Team Leader bij het Agoria Solar Team

Concurrentiestrijd met de Nederlanders

Door restricties in het parcours konden de Belgen vandaag geen afstand inhalen ten opzichte van hun concurrenten uit Nederland. De komende drie dagen gaat de wedstrijd onverminderd verder. Door de afstandsbeperkingen van vandaag konden de ingenieursstudenten veel energie binnenhalen met hun zonnepaneel. Hierdoor konden ze hun batterijpakket vandaag goed opladen en is er dus veel energie beschikbaar voor de komende dagen. Morgen starten de studenten aan hun inhaalrace. Met minder dan 30 kilometer verschil zal het de komende dagen nog heel spannend worden. Op vrijdag 16 september komen de studenten aan in Kaapstad.

Momenteel staan we op de eerste plaats. De achterstand op de leiders is minder dan 30 kilometer. Er zijn nog drie dagen te gaan. We hebben vandaag niet kunnen inhalen omdat er beperkingen zijn opgelegd aan het parcours. Daardoor hebben we wel veel energie kunnen opslagen om de komende dagen de inhaalrace te starten.
Emma Stalmans (24, Aarschot), PR-verantwoordelijke bij het Agoria Solar Team

Persbeelden

Solar Team - Interviews Dag 5.mp4 128 MB Solar Team - Videobeelden Dag 5.mp4 219 MB

In de videobeelden zie je Emma Stalmans, gevolgd door Lode Van Mierloo en Pieter April.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp (+32 491 87 19 98) of mail (emma.stalmans@solarteam.be).

Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven