Belgisch Solar Team bereikt ongekende hoogtes

Belgisch Solar Team bereikt ongekende hoogtes

Carrera Solar Atacama 2018

Na de vierde race dag in Chili staat het Belgische Solar Team nog steeds op de eerste plaats, in totaal hebben ze zo'n 1660 kilometer afgelegd. Het was een drukbezette dag door de vele controle stops en de zwaarste klim in de meest extreme race voor zonnewagens ter wereld, de Carrera Solar Atacama. Een klim van zeeniveau tot meer dan 3400 meter nam het studententeam van de KU Leuven mee door het Andesgebergte.

Eventvolle dag

Het team is deze morgen gestart op vijftig kilometer voor Antofagasta, de zevende controle stop in de race. Vandaag zijn ze beland op de tiende stop. Tijdens zo’n stop moet de zonnewagen 30 minuten stilstaan en kan de batterij geladen worden door het zonnepaneel. Door deze vier ladingen was het batterijpakket van het team bijna volledig vol geladen. “Die energie hadden we nodig om vandaag de berg op te kunnen” vertelt Lander Hollevoet, teamlid uit Beerse. Vandaag was de hoogste beklimming van de race, het team is op minder dan 6 uur tijd van zeeniveau geklommen tot 3430 meter hoogte.

Strategisch uitdagend

Strategisch gezien is deze klim een hele opdracht en brengt het een aantal uitdagingen met zich mee. Om met de zonnewagen de berg weer af te rijden moet het batterijpakket leeg genoeg zijn. “Bij het naar beneden rijden kunnen we op twee manieren de batterij opladen: door het zonnepaneel en door op onze motor te remmen wat eigenlijk energie terugstuurt naar het batterijpakket,” verklaart Jarno Van Hemelen, teamlid uit Alsemberg. Het Punch Powertrain Solar Team moet dus zorgen dat het batterijpakket voldoende leeg was om zo geen energie te verspillen maar dit was vandaag niet gemakkelijk. Het weer was heel gunstig, een blauwe hemel en rugwind waardoor de zonnewagen tegen topsnelheid de berg is kunnen oprijden.

Wat komt er morgen?

Het team kampeert nu op zo’n 2000 meter hoogte, vlak bij San Pedro de Atacama. Morgen zal het hopelijk de laatste volledige race dag zijn. Het team mikt om op donderdag 25 oktober in de voormiddag over de finish rijden, dit indien alles vlot blijft verlopen.

 

Meer informatie

Eerste persoon in het interview: Jarno Van Hemelen, teamlid uit Alsemberg.

Tweede persoon in het interview: Lander Hollevoet, teamlid uit Beerse.

Al het beeldmateriaal meegestuurd met dit persbericht mag vrij gebruikt worden.

Voor meer vragen kan je ons altijd contacteren op bijgevoegde contactgegevens.

Persbeelden Solar Team Chili - 23/10/2018 c488f4 - 49 KB

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven