Belgen verstevigen voorsprong tijdens bloedhete dag in WK Australië

Belgen verstevigen voorsprong tijdens bloedhete dag in WK Australië

Alice Springs, Bridgestone World Solar Challenge 2023

Maandag 23 oktober - Het Innoptus Solar Team kon vandaag zijn voorsprong vergroten in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat plaatsvindt in Australië. De studenten moesten doorheen de dag hun strategie ​ meermaals aanpassen omdat er minder zonne-energie binnenkwam door rookvorming van naburige bosbranden op deze bloedhete dag. Ze zijn momenteel halfweg in hun tocht van Darwin naar Adelaide.

Op kop

De studenten van de KU Leuven startten vandaag als eerste nadat ze gisteren aan de leiding kwamen na hun droomstart. Ze konden vandaag doorheen de dag hun voorsprong verder vergroten. De Infinite werd vlot langs het parcours geloodst dankzij de soepele samenwerking van het team. Momenteel staan ze 67 km voor op hun achtervolgers, het team uit Twente. Het team uit Delft volgt hen op de voet, op een afstand van 80 km achter de Belgen.

We zijn gisteren in tweede positie gestart maar we hebben die snel kunnen inruilen voor de eerste plaats. Door onze vlotte procedures en communicatie hebben we de voorsprong vandaag verder kunnen vergroten.
Ebert Kiekens (22, Geel) Energetisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Hitte en bosbranden

Het was vandaag de warmste dag van het wereldkampioenschap. Deze hitte ging gepaard met heel wat extra uitdagingen voor het team, de wagen en de piloten. In de maanden die voorafgingen aan het wereldkampioenschap werden de ze hier op getraind.

Het is heel warm vandaag. Dat maakt het extra uitdagend om te rijden. We hebben ons hier al maanden op voorhand op voorbereid. We zijn in hittekamers gaan zitten, we hebben ook koelvesten. Het volgende stuk wordt wel het lastigste, want dat is het langste stuk van de dag.
Gilles De Baets (26, Brugge), Piloot bij het Innoptus Solar Team

De hitte bracht ook een strategische uitdaging met zich mee. Door rookvorming van naburige bosbranden werd er in sommige delen van het traject minder zonne-energie binnengehaald dan verwacht. Doorheen de dag moesten de studenten hun wiskundige modellen, waarmee de optimale snelheid van de zonnewagen wordt bepaald, meerdere keren herbekijken door de wisselende energie-opbrengst.

We zijn een aantal bosbranden tegengekomen wat voor redelijk veel rookvorming heeft gezorgd. Het is strategisch heel uitdagend om daarop in te spelen. Dit hebben we supergoed gedaan. We zijn nu bezig aan een fantastische avondlading.
Annelies De Geeter (23, Kessel-Lo), Strateeg bij het Innoptus Solar Team

Vooruitblik

De studenten zijn halfweg in hun traject van Darwin naar Adelaide. Het belooft spannend te worden de komende dagen. Door de wisselende weersomstandigheden worden de deelnemende teams gedwongen om hun strategie constant aan te passen. De studenten hebben vertrouwen in hun strategie. Ze hopen morgen de zijwind in hun voordeel te gebruiken. Dankzij hun roterende vin kunnen ze zeilen op de wind. De teamleden verwachten donderdag aan te komen in Adelaide.

Story image

In de videobeelden zie je Ebert Kiekens, gevolgd door Gilles De Baets en Annelies De Geeter.

Vragen of meer info? Je kan ons het beste bereiken via WhatsApp of mail.

Persbeelden Solar Team BWSC23 DAG 2.mp4 412 MB
Emma Stalmans
Emma Stalmans Public Relations, Innoptus Solar Team
Bo July
Bo July Public Relations, Innoptus Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven