150 jongeren presenteren uitvindingen tijdens jubileumeditie van de Solar Olympics

150 jongeren presenteren uitvindingen tijdens jubileumeditie van de Solar Olympics

Op woensdag 8 mei 2019 organiseert het Belgische Solar Team de 15de editie van de Solar Olympics. Dit is een wedstrijd waarin middelbare schoolstudenten van heel Vlaanderen worden uitgedaagd een voorwerp op zonne-energie te maken. Tijdens de finaledag tonen de jongeren het resultaat aan een jury om zo één van de prijzen in de wacht te slepen.

In september schreven meer dan 70 teams zich in voor de Solar Olympics. De 34 meest innovatieve groepjes werden gekozen en kregen een teamlid van het Agoria Solar Team als coach toegewezen. Na vele feedbacksessies en een dag vol workshops over ondernemerschap, is het tijd voor de finaledag.

Tijdens deze spannende dag tonen de leerlingen hun resultaat aan een jury van vier experts. Deze jury beoordeelt de projecten op originaliteit, duurzaamheid en technische diepgang. In de categorie 'mini-zonnewagens' is er bovendien een race op een baan van 15 meter lang

Ook dit jaar zijn er weer erg innovatieve uitvindingen bij. Een team ontwierp een vuilnisbak op zonne-energie. Deze geeft een beloning wanneer je een bepaald aantal papiertjes weggooit. Een ander team bouwde een barbecue die gebruik maakt van zonnepanelen. Ook een fietshelm met richtingaanwijzers en remlicht is een creatie van één van de teams.

Naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van de Solar Olympics zal de finale doorgaan in Technopolis. De dag zal geopend worden door SofAlert, een team dat deelnam in 2017 en met hun dodehoeksensor de gat-in-de-marktprijs won. Daar hield het niet op voor de drie meisjes, die momenteel bezig zijn met hun product op de markt te brengen. Bij de opening van de wedstrijd geven ze een demonstratie van hun dodehoeksensor die ze voor deze speciale gelegenheid niet op een vrachtwagen, maar op de Punch 2 hebben gemonteerd (die afgelopen jaar de zonnewagenrace in Chili won).

We nodigen je uit om de finaledag mee te beleven in Technopolis op woensdag 8 mei 2019. Daar tonen de studenten met plezier hun gadgets die je zelf kan testen en je kan van dichtbij supporteren voor de zonnewagentjes.

Praktisch:
Woensdag 8 mei 2019
11:00 - 11:20 Opening van de wedstrijd
11:20 - 12:00 Wedstrijd deel 1 (doorlopend races en gadget-presentaties)
12:45 - 15:15 Wedstrijd deel 2 (doorlopend races en gadget-presentaties)
Technopolis Technologielaan 1, Mechelen

Contacteer ons
Ine Verhaeren
Ine Verhaeren Head of Marketing, Agoria Solar Team
Yante Van Ham
Yante Van Ham External Communications, Agoria Solar Team
Ine Verhaeren
Ine Verhaeren Head of Marketing, Agoria Solar Team
Yante Van Ham
Yante Van Ham External Communications, Agoria Solar Team
Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven