150 jongeren nemen deel aan unieke online editie van de Solar Olympiade

150 jongeren nemen deel aan unieke online editie van de Solar Olympiade

Donderdag 6 mei 2021

Vandaag organiseerde het Agoria Solar Team de zestiende editie van de Solar Olympiade, dit is een jaarlijks evenement voor middelbare schoolstudenten waarbij scholen van over heel Vlaanderen worden uitgedaagd om een project rond zonne-energie tot een goed einde te brengen. Het was een bijzondere editie van de Solar Olympiade, want deze vond voor de allereerste keer volledig online plaats.

"Ik vind het ongelofelijk knap hoe de deelnemende jongeren hun straffe projecten tot een succesvol einde hebben kunnen brengen in dit ongewone jaar."

​Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

Zestiende editie

In september schreven meer dan 50 teams van middelbare scholen uit heel Vlaanderen zich in voor de zestiende editie van de Solar Olympiade. De 28 meest innovatieve groepjes, goed voor zo'n 150 jongeren, werden gekozen en kregen een lid van het team van de Belgische zonnewagen toegewezen als coach. Doorheen het schooljaar werkten de teams aan hun zelf gekozen project, met als enige vereiste het gebruik van een zonnepaneel als energiebron. ​

Deelnemende teams kunnen er voor kiezen om een mini-zonnewagen of een creatieve gadget op zonne-energie te bouwen. De teams die een gadget maken, moeten een jury overtuigen dat hun uitvinding niet alleen origineel, maar ook duurzaam is en een weg naar de markt zou kunnen vinden. Heel wat straffe en actuele projecten werden vandaag voorgesteld waaronder bijvoorbeeld een elektronisch alternatief voor bolle verkeersspiegels en een slim meetsysteem dat aangeeft wanneer een klaslokaal best wat verlucht kan worden.

Deelnemende teams (28) kwamen van scholen (16) van over heel Vlaanderen
Deelnemende teams (28) kwamen van scholen (16) van over heel Vlaanderen

De teams die een mini-zonnewagen bouwen, moeten op een racebaan van 12 meter bewijzen dat hun voertuig sneller is dan die van andere deelnemers.

Ik ben enorm onder de indruk van de projecten van de middelbare schoolstudenten. Afgelopen maanden waren zeker niet evident voor hen, maar toch hebben ze zich flexibel genoeg bewezen om alles tot een goed einde te kunnen brengen.

Ruben Holsbeekx (21, Tienen), evenementenverantwoordelijke van het Agoria Solar Team

Online editie

In normale omstandigheden zou de finaledag van de Solar Olympiade in fysieke aanwezigheid van alle deelnemende teams plaatsvinden bij Technopolis. Door de aanhoudende coronasituatie werd het echter snel duidelijk dat een online alternatief gezocht zou moeten worden. Hiervoor sloeg het Belgische Solar Team de handen in elkaar met Colruyt Group Technics, KU Leuven Campus Groep T en Technopolis, om zo samen een digitaal platform voor het evenement te ontwikkelen.

Tijdens de liveshow stelden de deelnemers hun projecten voor aan de jury met als doel een van de acht prijzen mee naar huis te nemen, waaronder de technologieprijs en de gat-in-de-markt prijs. In de jury zetelden Stephane Berghmans (CEO Technopolis), Bart Bosmans (Colruyt Group Technics) en Ruben Holsbeekx (Evenementenverantwoordelijke, Agoria Solar Team).

Persbeelden Solar Olympiade final.mp4 - 435 MB

 

In de videobeelden zie je Ruben Holsbeekx (21, Tienen), evenementenverantwoordelijke bij het Agoria Solar Team, gevolgd door minister van jeugd Benjamin Dalle en minister van onderwijs Ben Weyts.

 

Over Innoptus Solar Team

Het Innoptus Solar Team is een Belgisch team bestaande uit 33 ingenieursstudenten van de KU Leuven die strijden om de beste en meest innovatieve zonnewagen te bouwen om deel te nemen aan internationale Solar Challenges.

Innoptus Solar Team
Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven